«Тихе» полювання часто перетворюється на сумне

За матеріалами інтернет-видань 14.10.2024 131
«Тихе» полювання часто перетворюється на сумне

За даними ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко страждають саме діти.
Наразі на Прикарпатті у реанімаційному  відділенні Косівської центральної районної лікарні перебувають  чоловік та жінка з села Уторопи Косівського району, 1957 та 1959 років народження. Попередній діагноз – отруєння грибами.
Статистика свідчить, що у поточному році у Дніпропетровській області зареєстровано 1 випадок отруєння дикорослими грибами. У 2023 році, переважно в осінній період, від отруєння дикорослими грибами постраждало 11 осіб, зокрема 2 неповнолітніх дітей. А у 2021 та 2022 роках від вживання в їжу дикорослих грибів на Дніпропетровщині померло 2 малолітніх дітей.

Як правило, причинами отруєнь стають дикорослі гриби, які вживаються у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає населення про небезпеку отруєння дикорослими грибами.

 

"Якщо ви все ж пішли до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке:

- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;

- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, бо навіть їстівний гриб може стати отруйним, адже здатен накопичувати важкі метали (ртуть, миш'як, кадмій та свинець тощо). Їхній вміст залежить від різних факторів, насамперед від виду гриба і місця, де він росте;

- під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

- не вживайте сирих грибів;

- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);

- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби", - рекомендують фахівці.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ