ЦЕ НЕ ЛИШЕ ЦІКАВО, АЛЕ Й КОРИСНО ЗНАТИ

Микола Ясень 25.12.2022 651

           Мовний Майдан, який розпочався 10 років тому, триває дотепер ...    

У світі існує майже сім тисяч мов. І українська серед них одна з найбільш поширених. За кількістю населення, котре на ній розмовляє, спілкується, читає і пише, вона зараз 26-та на планеті.

А за красою та мелодійністю українська мова друга після італійської. За такими ж критеріями, як багатство словника і лексики, фразеологія і побудова речень визнана третьою, поступаючись лише французькій та перській.

Тепер про освіту. Тут треба почати з того, що найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія. На кінець же попереднього століття Україна посідала четверте місце в світі за кількістю людей з вищою освітою. Є ще такий показник, як вища освіта на душу населення. За цим надбанням Україна не має рівних в окремо взятій Європі. Саме Україна тут першою видала для своїх дітей буквар, який називався «Наука до читання й розуміння слов'янського письма».

Особлива гордість українців - перше не лиш винятково на європейському континенті демократичне та суспільно-політичне і військово-адміністративне державне утворення, яким була Запорізька Січ. Конституція Пилипа Орлика, котра появилася 5 квітня 1710 року і мала назву «Конституція прав і свобод Війська Запорізького», була першою у світі. Знаменита Конституція Сполучених Штатів Америки датується 1787 роком. Тобто в Америці демократія взяла гору на 77 років пізніше. А в Європі першими свої Конституції ухвалили Франція та Польща. Але сталося це тільки у 1791 році.

Якщо не заперечуєте, то кілька слів і про УПА – Українську повстанську армію. Вона здійснила абсолютний і досі ніким не перевершений рекорд, тримаючись фактично на окупованій території своєї держави двадцять років, коли нікому не вдавалося здолати та знищити її. А французький генерал де Голль по закінченню Другої світової війни говорив: «Якби у мене були такі вояки, які мала УПА, жоден німецький фашист не ступив би на землі Франції». Технології та методи, за якими діяли воїни УПА, згодом вивчали і запозичували навіть кубинські повстанці Фіделя Кастро.

І зовсім з геть несподіваного: найстародавніша у світі карта місцевості – вважайте, що географічна, - яка сьогодні відомо вченим планети, знайдена в Україні при розкопках поблизу села Межиріччя нині Рівненської області. Цій карті майже 15 тисяч літ, а вирізьблена вона на величезній кістці мамонта.

Нарешті сьогодні у різдвяно-передноворічні дні ніяк не можна обминути того факту, що найбільш гарна і тому знана у світі різдвяна пісня – це народний і записаний українським композитором Миколою Леонтовичем «Щедрик». На всіх практично континентах у перекладах на різні мови цю пісня саме зараз залюбки співають дорослі і діти. Співають і насолоджуються нею.

І подібних дивовижних та зворушливих фактів стосовно нашої України насправді хоч відбавляй. Насамкінець хоч би такий: ми в трійці світових країн-лідерів з виробництва бджолиного меду. А з його вживання на кожну душу населення навіть перші!

Тож будьмо, шановні земляки, і себе не гудьмо!

                                                                                  


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ