ЦІНИ НА ПРОДУКТИ В УКРАЇНІ РОСТУТЬ ЯК СКАЖЕНІ. ТІЛЬКИ Й ТОГО, ЩО НБУ ВАМ ПОЯСНЮЄ, ЧОМУ

За матеріалами інтернет-видань 05.10.2024 43

 

Анастасія Горбачова    05.10.24

У НБУ заявили, що інфляція у вересні прискорилася до 7% / фото ua.depositphotos.com

У НБУ заявили, що інфляція у вересні прискорилася до 7% / фото ua.depositphotos.com

В Україні стрімко зростають ціни на продукти. Фактична споживча інфляція в серпні прискорилася до 7,5% у річному обчисленні.

НБУ у своєму Макроекономічному та монетарному огляді зазначає, що однією з головних причин зростання споживчої інфляції стало прискорення продовольчої інфляції.

Причиною цьому стало відновлення зростання цін на сирі продукти через скорочення пропозиції, чому посприяла посуха. Швидше зростали ціни на оброблені продукти через подорожчання сировини, збільшення витрат на енергозабезпечення та зарплати.

При цьому у вересні інфляція зросла в річному обчисленні до 8%.

Крім того, більшість непродовольчих товарів дорожчали під впливом курсу. При цьому ціни на одяг та взуття знижувалися швидше, ймовірно, через посилення конкуренції імпортної та вітчизняної продукції. Темпи зростання цін на послуги прискорилися внаслідок збільшення виробничих витрат бізнесу.

Водночас зростання цін на пальне в серпні сповільнилося з огляду на запаси пального та нижчі очікуваних ціни на нафту.

Ціни на алкоголь знижувалися повільно, а подорожчання тютюнових виробів сповільнилося, але ціни зростали, зокрема під впливом боротьби з тіньовим ринком.

Крім того, прискорилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, ймовірно, через курс валют.

Ціни в Україні - останні новини

Держстат повідомив, що в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%. Найбільше (на 7,1% і 5,2%) подорожчали яйця та овочі. Водночас на 7,4% знизилися ціни на фрукти.

У Мінекономіки зазначили, що в Україні в серпні споживчі ціни зросли на 0,6%. При цьому в річному обчисленні в серпні цього року, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, прискорилося з 5,4% до 7,5%, а також назвали причини.

 А заодно про те, коли чекати нових відключень світла в Україні: експерт дав позитивний прогноз

Анастасія Горбачова 05.10.24

Олександр Харченко нагадав, що ситуація в енергосистемі складна.

Експерт зазначив, що в українців є всі шанси до грудня залишатися зі світлом / фото ua.depositphotos.com

Експерт зазначив, що в українців є всі шанси до грудня залишатися зі світлом.

Вимкнення світла можуть повернуться навіть, якщо не буде російських ударів по українській енергосистемі. За найкращого сценарію світло відключатимуть із середини січня.

"Я дуже сподіваюся, що, якщо атак не буде, з тим, що зараз працює в системі, ми принаймні до середини грудня маємо шанси дійти без обмежень. Судячи з прогнозів погоди. Навіть якщо пощастить, то до середини січня... Якщо не буде екстремально масштабних атак, у нас є шанс майже до середини січня доповзти. Що буде далі, передбачити неможливо, будемо дивитися", - вважає директор Центру досліджень енергетики Media Center Ukraine Олександр Харченко.

За його словами, ситуація в енергосистемі складна - вдається покривати споживання, але немає резервів.

"Якщо будуть масовані атаки, то буде значно гірше. Запасу міцності немає, якщо будуть атаки, ми будемо страждати від більшої кількості годин без електроенергії. Але системи опалення, водопостачання та водовідведення зарезервовані достатньо, щоб працювати", - зазначив експерт.

Відключення світла в Україні - прогнози

Нардеп Сергій Нагорняк зазначив, що вимкнення світла взимку залежатимуть від температурного режиму та активності обстрілів з російського боку.

При цьому експерт з енергетики Сергій Дяченко вважає, що в разі відключення АЕС від енергосистеми доведеться переходити на аварійні відключення світла.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ