ТСК напрацювала пропозиції для розблокування податкових накладних

За матеріалами інтернет-видань 14.02.2023 411

    Тим­ча­со­ва слід­ча ко­мі­сія Вер­хов­ної Ради з пи­тань еко­но­мі­чної без­пе­ки до­слі­ди­ла мо­жли­ві зло­вжи­ва­н­ня по­да­тко­вої з пи­тань, які сто­су­ю­ться ре­є­стра­ції та “бло­ку­ва­н­ня” по­да­тко­вих на­кла­дних на за­сі­дан­ні, яке від­бу­лось 09 лю­то­го 2022 року.

 

     Пред­став­ни­ки по­да­тко­во­го ко­мі­те­ту ВР та ро­бо­чої групи Мі­ні­стер­ства фі­нан­сів спро­гно­зу­ва­ли зміни до нор­ма­тив­них актів, аби роз­бло­ку­ва­н­ня «ри­зи­ко­вих» під­при­ємств в мен­шій мірі за­ле­жа­ло від люд­сько­го фа­кто­ра. На­ра­зі рі­ше­н­ня про роз­бло­ку­ва­н­ня по­да­тко­вих на­кла­дних ухва­лю­є­ться ко­мі­сі­єю по­да­тко­вої на під­ста­ві по­да­них субʼєкта­ми го­спо­да­рю­ва­н­ня до­ку­мен­тів, пе­ре­лік яких не зав­жди є пе­ред­ба­чу­ва­ним. І рі­ше­н­ня про те, чи є на­да­ні до­ку­мен­ти до­ста­тні­ми, на три­ва­лий час бло­кує суми ПДВ і при­зво­дить до фі­нан­со­вих та ре­пу­та­цій­них втрат. Екс­пер­ти Сенс на за­про­ше­н­ня Юрія Бу­ту­со­ва до­лу­чи­лись до за­сі­да­н­ня ТСК.

    Також було на­пра­цьо­ва­но про­по­зи­ції для вдо­ско­на­ле­н­ня за­ко­но­дав­чих актів у сфері адмі­ні­стру­ва­н­ня по­да­тко­вих на­кла­дних з метою уне­мо­жлив­ле­н­ня зло­вжи­вань з боку ко­мі­сій і ви­клю­че­н­ня за­сто­су­ва­н­ня “пре­зум­пції ви­ну­ва­то­сті”, яка по суті діє зараз, що під­твер­джу­є­ться чи­слен­ною су­до­вою пра­кти­кою.

    Вер­хов­ний Суд де­кіль­ка разів на­го­ло­шу­вав на тому, що мо­жли­вість на­да­н­ня пла­тни­ком по­да­тків ви­чер­пно­го пе­ре­лі­ку до­ку­мен­тів на під­твер­дже­н­ня пра­во­мір­но­сті фор­му­ва­н­ня та по­да­н­ня по­да­тко­вої на­кла­дної прямо за­ле­жить від чі­тко­го ви­зна­че­н­ня кон­тро­лю­ю­чим ор­га­ном кон­кре­тно­го кри­те­рію оцін­ки сту­пе­ня ри­зи­ків, а також за­зна­че­н­ня у кви­тан­ції про зу­пи­не­н­ня ре­є­стра­ції по­да­тко­вої на­кла­дної чі­тко­го пе­ре­лі­ку до­ку­мен­тів, чого в біль­шо­сті ви­пад­ків не ро­би­ться. 

    Про­ана­лі­зу­вав­ши су­до­ву пра­кти­ку, на нашу думку, у ви­пад­ку на­яв­но­сті ознак, за якими на­кла­дні під­ля­га­ти­муть бло­ку­ван­ню, пла­тни­ки по­да­тків му­сять отри­му­ва­ти по­пе­ре­дже­н­ня з кон­кре­тни­ми ви­мо­га­ми щодо на­да­н­ня до­ка­зів пра­во­мір­но­сті здій­сне­н­ня го­спо­дар­ської опе­ра­ції про­тя­гом ви­зна­че­но­го пе­рі­о­ду.

    Після роз­гля­ду на­да­них пла­тни­ка­ми по­да­тків до­ка­зів, по­да­тко­ві ор­га­ни ви­но­сять рі­ше­н­ня про до­ста­тність отри­ма­ної ін­фор­ма­ції або ж не­об­хі­дність усу­ну­ти певні не­до­лі­ки.

    Якщо не­до­лі­ки не бу­дуть усу­не­ні упродовж ви­зна­че­но­го стро­ку, на­слід­ком для пла­тни­ка по­да­тку може бути, на­при­клад:

(і) сан­кція у ви­гля­ді бло­ку­ва­н­ня по­да­тко­вих на­кла­дних до мо­мен­ту усу­не­н­ня не­до­лі­ків та ви­не­се­н­ня про це від­по­від­но­го рі­ше­н­ня по­да­тко­ви­ми ор­га­на­ми;

(іі) рі­ше­н­ня про про­ве­де­н­ня до­ку­мен­таль­ної (по­за­пла­но­вої, не­ви­їзної) пе­ре­вір­ки до­три­ма­н­ня по­да­тко­во­го за­ко­но­дав­ства з ПДВ під час вза­є­мо­від­но­син по кон­кре­тним опе­ра­ці­ям.

     Вер­хов­ний Суд вка­зу­вав, що здій­сне­н­ня мо­ні­то­рин­гу не по­вин­не під­мі­ня­ти за своїм змі­стом про­ве­де­н­ня по­да­тко­вих пе­ре­ві­рок як спосо­бу ре­а­лі­за­ції вла­дних управ­лін­ських фун­кцій кон­тро­лю­ю­чо­го ор­га­ну. Саме цим до­ста­тньо часто злов­жи­ває по­да­тко­вий орган. 

      На­то­мість не­об­хі­дність ухвалення рі­ше­н­ня про про­ве­де­н­ня пе­ре­вір­ки само по собі є бю­ро­кра­ти­чним за­по­бі­жни­ком для по­да­тко­во­го ор­га­ну від спо­ку­си ма­со­во­го за­сто­су­ва­н­ня по­ді­бних до чин­но­го ав­то­ма­ти­чних ін­стру­мен­тів. 

    Від­су­тність чі­тких та пе­ред­ба­чу­ва­них кри­те­рі­їв та ви­чер­пно­го пе­ре­лі­ку до­ку­мен­тів грубо по­ру­шує прин­цип пра­во­вої ви­зна­че­но­сті  та прин­цип вер­хо­вен­ства права в ці­ло­му.

    На­га­да­є­мо, що з жов­тня 2022 року в Укра­ї­ні по­ча­ло­ся ма­со­ве бло­ку­ва­н­ня ре­є­стра­ції по­да­тко­вих на­кла­дних. Бі­знес на­го­ло­шу­вав, що таким чином Дер­жав­на по­да­тко­ва слу­жба за­сто­со­вує сва­віль­ну пра­кти­ку, яка є шкі­дли­вою для еко­но­мі­ки і ство­рює ко­ру­пцій­ні ри­зи­ки.

    Спе­ці­а­лі­сти "Сенс" су­про­во­джу­ють чи­ма­ло справ по­в’я­за­них із бло­ку­ва­н­ням по­да­тко­вих на­кла­дних та мають ве­ли­кий до­свід в цій сфері. За отри­ма­н­ням кон­суль­та­ції ви мо­же­те звер­ну­тись до екс­пер­тів Сенс за цим по­си­ла­н­ням.

    "Сенс".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ