«Цього року зібрали врожай пшениці близько 30-35 центнерів, по ріпаку – 15 центнерів»

За матеріалами інтернет-видань 31.07.2024 112
«Цього року зібрали врожай пшениці близько 30-35 центнерів, по ріпаку – 15 центнерів»

Фермер Олександр Посадний з Дніпропетровщини на 150 гектарах вирощує ріпак, соняшник, пшеницю, сою. Має власну техніку і обладнання для обробітку землі: трактор, комбайн та сівалки. Взяв в оренду додаткову землю, побудував склад для зберігання зерна.
Втім, російська війна поставила перед господарем нові виклики і ускладнення в роботі. Якби не допомога Програми USAID АГРО, невідомо яким чином утримував би господарство. Йому серед числа інших фермерів надали міндобрива.

«На сьогоднішній день ці добрива мають велике значення, більше значення, ніж в перший рік війни. Зараз ситуація складніша, ніж була у 2022-2023 роках. У нашому регіоні засуха. Це те, до чого дуже важко бути готовим чи якимось чином змінити. Через спеку у нас нашестя кліща і трипси по всіх культурах. Також весняний приморозок пошкодив ріпак і пшеницю. Зараз дуже складно, врожайність низька, цього року зібрали врожай пшениці близько 30-35 центнерів, по ріпаку – 15 центнерів», - говорить Олександр.

Аграрій також намагається знаходити нові підходи до свого бізнесу, впроваджувати нові технології. Ще до війни розпочав пошук рішень з адаптації до змін клімату, ощадності та ресурсозбереження. Зацікавився темою прямого посіву (анг. No-Till), вивчав протягом тривалого часу. А у 2021 року купили спеціальні сівалки і почали працювати.

«Така технологія має чимало переваг: фактично не потрібно обробляти землю, ми економимо на обробітку землі, це ресурсозберігаюча і енергозберігаюча технологія. Завдяки тому, що залишають пожнивні рештки на поверхні поля, боремося з вітровою і водною ерозією. За ці роки було кілька разів, що проходить злива і змиває вгорі зоране поле, а на нашому полі весь ґрунт зупиняється, оскільки пожнивні решти не дають цьому всьому стекти в балки», - говорить пан Олександр.

Яким би складним не було сьогодні фермерське життя, Олександр Посадний прагне у майбутньому добудувати складські приміщення та оновити комбайн. Він планує скористатися інструментами доступу до фінансування  завдяки Програмі USAID АГРО. На його думку, міжнародна підтримка аграріїв важлива для підтримки всього українського агросектору.

 

За матеріалами Програми USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ