У Дніпрі перейменували ще три десятки вулиць, у Китайгороді і одну не спромоглися

Григорій Давиденко 23.02.2023 345

 

Dnipropetrovsk view 2015 tov-tob.jpg

    У Дніпрі продовжують системну дерусифікацію топонімів, що були пов’язані з державою-терористкою рф. Учора, 22 лютого, рішенням сесії міськради Дніпра затвердили черговий перелік перейменувань, до якого увійшли майже три десятки вулиць та провулків. Як нагололосив мер Дніпра Борис Філатов, обранням нових назв опікується робоча група фахівців, до якої входять, зокрема, історики та краєзнавці. Дерашифікацію проводять, враховуючи історичну спадщину міста, повідомило “Наше місто“.

Китайгород - Архітектурні та природні пам'ятки України                                          Зусилля міскої влади Дніпра в прагненні негайно позбутися символів держави-терориста, через які несамовиті піддані її лізуть до нас зі зброєю "по свойо", логічні і зрозумілі. Проте у декого із їхніх колег місцевої влади Січеславщини думки і дії... відсторонені від теперішніх реалій війни. Зокрема разом із сесією в Дніпрі відбулася і сесія сільради Китайгородської ОТГ, де збиралися перейменувати лише одну вулицю - Суворова на вулицю Михайла Костенка, місцевого жителя, молодшого сержанта ЗСУ, який поліг у вересні під час визволення Херсонщини. 

    Це питання сесія сільради розглянула ще в листопаді 2022 р. Але тоді депутати проголосували за проведення сходу жителів вулиці. Він відбувся 4 лютого, де переважна більшість присутніх висловилася за негайне перейменування вулиці на честь героя-земляка, про що "Фермер Придніпров'я" повідомив читачів 7 лютого. На сході сільський голова Сергій Турський запевнив присутніх, що на найближчій сесії вулицю таки перейменують.

    Проте 22 лютого цього не сталося. Майже половина присутніх депутатів... утрималася під час голосування. Мотивація: катма ж закону про дерусифікацію, а порушувати діючі закони України - гріх. Більше години присутня на сесії ініціативна група із чотирьох чоловік переконувала депутатів у необхідності цього кроку. Та дивний страх паралізував частину з них, разом із головою - а якщо після війни прийдуть прокурори та й запитають, а де написано, що назви вулиць можна міняти? Відтак ініціативна група покинула сесію, почувши запевнення: от лишень Верховна Рада "розродиться" із законом, ми одразу вулицю й перейменуємо, у нас їх у громаді аж шість таких із рашистської спадщини.

     - Отакого ганьбища в Китайгороді ще не було, - повідомила вранці  "Фермеру Придніпров'я" голова ініціативної групи,  завідувачка Могилівським дитсадком Таміла Сірченко. - Не спала цілу ніч. Переглянула підстави учорашнього перейменування біля 30 вулиць у Дніпрі. Це ЗУ "Про місцеве самоврядування", "Про географічні назви", "Про засудження комуністичного на націонал-соціалістичного (нацистського) режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", Статут територіальної громади, рішення комісій про перейменування. Фактично все це є і в Китайгороді, але не діє... Всі люди дуже обурені. Лише уявіть собі - що відчувають мама, дружина і син полеглого Михайла Костенка, бачачи отаке "піклування" про увічнення його славного імені воїна-героя?     

Попередня
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ