У Дніпрі у межах Міжрегіонального стаді-туру аграрії обговорили бізнесові питання із заступниками міністрів

Марина Бабич 08.12.2023 524
У Дніпрі у межах Міжрегіонального стаді-туру аграрії обговорили бізнесові питання із заступниками міністрів

8 грудня у Дніпрі продовжив роботу Міжрегіональний стаді-тур у сфері Agrofood. У його межах відбулася конференція «Розвиток агропереробної сфери та сільського господарства на деокупованих територіях: проблеми та шляхи вирішення». У роботі конференції взяли участь  Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України; Надія Бігун, заступниця  Міністра економіки України; Вадим Чайковський, заступник голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; Сергій Кучерявенко, перший віце-президент Дніпропетровської ТПП; Наталія Селякова, начальник управління реалізації політики зайнятості Дніпропетровського обласного центру зайнятості; Євгенія Королькова, начальник відділу мікро-, малого та середнього бізнесу Філія Дніпропетровське обласне управління АТ “Ощадбанк” та Сергій Синчак, заступник начальника управління з мікро-, малого та середнього бізнесу Філія Дніпропетровське обласне управління АТ “Ощадбанк”.
Перший заступник начальника Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов розпочав конференцію і  повідомив, що для Дніпропетровщини сьогоднішній день- надзвичайно складний.

"Ворог атакував Павлоградський район, вдарив по промисловому підприємству. Загинув 20-річний співробітник. Четверо чоловіків в операційних. Двоє дуже важких - з ампутованими кінцівками. Негативний день у нас. Але треба далі продовжувати рух, підтримувати економіку, бо вона - це зброя, а зброя - це перемога", - сказав Володимир Орлов.

У вітальному слові до учасників конференції Тарас Висоцький повідомив, що із 40 млн. га українських сільгоспземель 8 млн. га  знаходяться в тимчасовій окупації.

"Це величезний ресурс нашого народу, який точно звільнимо, зробимо придатним для праці покроково, але разом з вами, аграрії. І Уряд підтримує всіх активних сільгоспвиробників у справі забезпечення їх фінансовим ресурсом, кредитними і грантовими можливостями", - зазначив спікер.

Перший заступник Міністра агрополітики подякував всім, хто долучився до проведення масштабного аграрного діалогу у Дніпрі. Головними парнерами його стали Дніпропетровська ОДА і ТПП. Володимиру Орлову і  Сергію Кучерявенку були вручені символічні подарунки - картину дуба як символа української міці та картину з жолудем, як плід зростання і розвитку.

Вагому частину конференції зайняли відповіді на запитання підприємців агросектору.

Аграрії поцікавилися у Тараса Висоцького ходом земельної реформи з 1 січня 2024 року. На їх думку, це сакральне питання для України. Бо хто володіє землею, той і володар держави. Втім, питання, чи зможуть у ході війни купувати землю до 10 тисяч га в одні руки?- зависло у повітрі.
Учасники також поспілкувалися онлайн з Надією Бігун, заступницею Міністра економіки. Вона детально розповіла про закладені кошти для фінансування аграрних програм, зокрема, на "5-7-9" виділено 18 млрд. грн. на наступний рік.


Пані Надія відповіла на ряд запитань, зокрема, чому тваринництво не вважається переробною галуззю, і чи будуть зміни в держпрограмі щодо нього. Бо, на думку багатьох, конвертація зерна в м'ясо - це переробка.
Йшлося також про здешевлення логістики, про надзвичайні прибутки українських банків під час війни, про  придбану під час війни сільгосптехніку і відшкодування за неї, про клієнтоорієнтованість державних програм підтримки, про страхування ризиків інвестицій в Україну.

За словами урядовців, навіть найуспішніші економіки країн не мають 100% переробки продукції. В них залишається показник близько 50%. В Україні у 1991 році така складова економіки, як переробка, була на рівні 20%. Згодом вона знижувалася, індустріальний потенціал країни втрачався, і за останніми дослідженнями,  перед війною ця цифра складала близько 11%.

"Зараз нам в умовах війни, що продовжується, і буде продовжуватися, треба  знайти спосіб для зростання економіки, шукати способи, як це зробити. Тому переробка, агропереробка, враховуючи наявність сировини, - це пріоритет номер один.  На нього ми будемо скеровувати всі наші ресурси", - підкреслила Надія Бігун.

На конференції також були оприлюднені наявні можливості від програм USAID та інших донорів для бізнесу в сфері Agrofood.
По завершенню панельної дискусії учасники поділилися своїми враженнями.
Максим Настека , ФГ "Орільські Чорноземи", місто Перещепине Дніпропетровської області, сільгоспвиробник з вирощування зернових культур, овочів, розведення худоби:

"Мені було цікаво на конференції, особливо питання за субсидії, коли їх очікувати. Це для усіх, в кого є земля, актуально. Це безкоштовна ліквідність. Це найголовніше питання, про яке тут дізнався. Побажаю організаторам трохи уважності, мене не запросили на перший день. Це не порядок".

Олексій Синьов з Харкова,  виробник з напрямку "Садівництво, гарбузове насіння":

"Для мене був дуже корисний стаді-тур. Я детально дізнався про є-підтримку, про гранти, які видає держава і американський фонд USAID. У ході проведення заходу навіть знайшов колег для співпраці".

Вікторія Суспіціна, Харківська область, вирощування зернових культур:

"Мені було дуже повчально і цікаво на агрофорумі. Ця нарада принесла мені деякі знання. І в майбутньому сподіваюся на подальшу співпрацю".


 
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ