У ДНІПРО ПРИБУВ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ НАЗК УКРАЇНИ АРТЕМ СИТНИК

Микола Ясень 24.10.2023 523

Отака подія сьогодні сталася сьогодні 24 жовтня: як почснюється, з метоюзапобігання корупції на місцях до Дніпра з робочим візитом прибув заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник. Він уже зустрівся з міським головою Борисом Філатовим та розповів про особливості запобігання корупції в регіонах і декларування у 2023-2024 роках. Про це повідомляє Відкритий з місця подій. Цитуємо дослівно: «Головною метою подібних візитів є запобігання корупції і розбудова доброчесності на рівні територіальних громад. 12 жовтня набув чинності Закон про відновлення декларування. Вже відновлено спеціальні перевірки і купа тонкощів на рівні як місцевих, так і територіальних громад. Робимо все, щоб у людей було якомога менше проблем із заповненням та подачею декларацій», – поділився заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Артем Ситник.

Але виникає одне "делікатне" запитання: чи варто їхати в регіон, де корупція буяє на повну силу, майже винятково з метою лише пояснювати, як  та хто має з нею боротися,? Може краще на Днгіпропетровщині засукувати рукава і демонструвати на практиці, як  ловити на гарячому корупціонерів. Артем Ситник же, обговорюючи справи у Дніпрі, підкреслив, наче в місті поступово будуються механізми прозорості для роботи муніципалітету. Як на нас, оптимізм насправді передасний і більше схожий на завбачливий рапорт місцевої влади, що вона не сидуть без діла, і ще трохи, мовляв, і з корупцією в регіоні буде покінчено, так і знайте! Мер Дніпра Борис Філатов зі свого боку скажімо наголосив на необхідності роботи з чиновниками щодо роз’яснення нових положень: «Коли ми підписували декларацію, більшість сприйняла це скептично. Це виглядало більше як декларування. Але це не є симулякром. Вже тоді під час підписання ми домовлялися про навчання співробітників мерії: роз’яснення їм змін у законодавстві з метою прискорення боротьби з корупцією зокрема. Говорячи саме про Дніпро, то за багатьма рейтингами на думку Бориса Філатова місто залишається одним із перших за  відкритістю та прозорістю». Одначе і за кількістю корупційних діянь, в тому числі і не останніх посадовців міської ради, дніпро не пасе, на превелиуий жаль, задніх. Навпаки, явно пеопереду багатьох інших громад та регіонів України. 

Тим часом за словами фахівців, реєстр декларацій приміром запрацює через 2 місяці. Також з 12 жовтня цього року перелік декларантів зазнав істотних змін. Працівники юридичних осіб публічного права перестали бути декларантами, але серед них з’явилися члени військових лікувальних комісій, які пов’язані з високими корупційними ризиками. Також декларуванню підлягають працівники, які займаються закупівлями у військовій сфері. Відповідно до нового закону, від декларування звільняються військовослужбовці та мешканці тимчасово окупованих територій.

Це все добре і можна лише вітати. Одначе не меншає випадків нецільового використання бюджетних коштів, а також їх "спискування" на усілякі місцеві афери і навіть злочини та злодіяння. З нагоди візиту в регіон  заступника голови НАЗК особливу увагу стверджують приділили розвитку нової функції «Моніторинг способу життя». Вона, на відміну від декларування, аналізує безпосередньо декларанта і його спосіб життя, а не документи, які він подає на НАЗК. «Моніторинг способу життя – це відносно нова функція, де об’єктом дослідження є безпосередньо декларант. Один зі способів викриття корупціонерів – це наявність дороговартісних авто, елітного відпочинку за кордоном чи витрат на дорогі товари та послуги. власні маєтки і тому подібне.  Наприклад, як було по Дніпру: подивилися, які елітні авто тут зареєстровано. Отриману інформацію накладаємо на базу декларацій і бачимо, що частина з дороговартісних авто була придбана декларантами. Логіка такого інструменту у виявленні необґрунтованих активів у чиновників, які є декларантами», – підкреслив Ситник. Тільки от така практика має сповідатися постійно і не обминаючи жодного багатія, який  свої надмірні статки нажив явно не чесними і праведними трудами. Подібного досі систематитчно не спостерігається, і народ бачить це, як на екрані. Чи не цим викликані мітинги та піккети органів місцевої влади з метою домагатися, аби бюджетні гроші йшли на ту ж армію, а не на  піар-показові ремонти міських вулиць, тротуарів, а також там і тут придомових територій?!

А нам покищл розповідають, що офіс доброчесності НАЗК у межах проєкту «Доброчесність для молоді» цьогоріч пілотує 10 університетів, які впроваджують дисципліну «Антикорупція та доброчесність». Її вивчають нині понад 800 студентів. Ми б при цій нагоді порадили вчити молоде покоління усміма силами боротися з корупцією не скільки теоретично, стільки на прикладах масових розвінчань злочинів корупціонгерів і особливо розкрадачів бюджених накопочень на усіх рівнях місцев влади. А ви якої думки на цей рахунок. Нам у "Фермер Придніпров'я" не припиняються надходити сигнали про безпрецедентні навіть зловживання на рівні мадих і вкеликих громад. Так що сумно і прикро, шановні керманичі в тому числі громад, як на словах ви за запобігання нищівної для України корупувйної злочинності, а на ділі самі є її учасниками.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ