У ФГ «СІМ-АГРОЮГ» дбають не тільки про грунти, а й живих істот поруч

Марина Бабич 19.08.2024 93
У ФГ «СІМ-АГРОЮГ» дбають не тільки про грунти, а й живих істот поруч

В Арцизькій громаді Одещини господарює фермер Сергій Бодя, власник ФГ "СІМ-АГРОЮГ". Він розповів, що цього року на ланах підприємства виростили понад 5 нішевих культур, завдяки яким полішується стан солончакових земель.
Фермер зауважив, що вже три роки працюють на солончаках, які, крім полину та лободи, нічого не продукують. І щоб їх оживити, вирішили вирощувати високовуглеводисті рослини: сорго, люцерну, ячмінь. Вони покращують структуру грунту, а відповідно, в майбутньому і врожаї.

"Приміром, на 80 га солончаків я посіяв люцерну і зібрав цього року хороший врожай.  Десь 200 кг з гектару. Ціна на сьогоднішній день  - від 100 тис. гривень. Тому тепер ми маємо змогу розплатитися з пайовиками, за техніку, перекрити вкладення в землю.
Також вперше отримали врожай органічного сафлору. Культура дуже потужна, конкурує з бур'янами, не дає їм розростатися. Отримали з гектара близько 600 кг. Вона нам так сподобалася, що ми хочемо залишити її на насіння і збільшити під нею площі на 7-8 %. До того ж, це  - дивовижна культура, яка впливає на метаболізм людини, покращує стан шкіри, розгладжує зморшки.
У лікарської розторопші цього року врожай мізерний. Хоча замовлення є. Мабуть, забезпечимо замовників, а на наступний рік для посіву закупимо насіння", - розповів Сергій Бодя.

Він додав, що цього року на полі з поганим грунтом посіяли еспарцет і отримали гарний врожай. І наступного року засіють ним піщаний крутий схил, бо сорт так і зветься "піщаний".

"Ми даємо шанс і собі, і землі,  підвищуємо родючість полів, вивчаємо властивості рослин та порядок сівозмін. Будемо сіяти еспарцет, багатий на азот, щоб покращити структуру грунту і зробити його стійким до змивання дощами. Наближаємося поступово до органічного виробництва. І  відходимо від міндобрив для того,  щоб зростала мікрофлора, бактерії розмножувалися в грунті і підвищувалася його якість", - підкреслив фермер з Одещини.

Виявляється, в "СІМ-АГРОЮГ" дбають не тільки про грунти, а й живих істот поруч з ними. Їжачковою  історією поділився  Сергій Бодя.

"У складському приміщенні на зернових насипах ми помітили дивні сліди. Вони не були схожими ні на мишачі, ні на щурячі. Виявилося, що на складі жив їжачок, він і торував собі шлях по кучугурах збіжжя.

Ми обережно винесли зі складу їжачка, а він наступного дня знову розписав наші насипи. Згодом з'ясувалося, що 50 років тому на цьому складі оселилося  сімейство їжаків, як розповіла працівниця складу з понад 20 річним стажем. Саме вона бачила маму з їжачатами. З тих пір виросло не одне покоління маленьких тваринок. То нехай цей їжак живе вже за традицією тут ще 50 років, і свого роду буде оберегом приміщення від гризунів", - побажав аграрій.
 

За матеріалами Юг.Today

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ