У Франції констатують високу смертність бджолосімей, а в Австралії знищено 30 тисяч бджолосімей

За матеріалами інтернет-видань 24.09.2023 407
У Франції констатують  високу смертність бджолосімей, а в Австралії знищено 30 тисяч бджолосімей

Французькі експерти заявляють, що за рік в країні гине приблизно 25% сімей, а продуктивність тих що вижили, значно знижена. Спілка бджолярів Кантала (Південь Франції) проаналізувала ситуацію, внаслідок чого встановлено, що головним чинником загибелі бджіл є погода.
Французькі бджолярі запевняють, що в ТОПі -6 причин високої смертності бджіл:

  •  Зміна клімату. Посухи, зливи та інші погодні катаклізми порушують графік та інтенсивність цвітіння рослин, скорочують для бджіл доступ до харчових ресурсів.
  • Паразити. Насамперед, нашестя азіатського шершня, який руйнує бджолині сім'ї та кліща варроа, який послаблює бджіл і є переносником смертельних вірусів.
  •  Нестача харчових ресурсів. Зменшення різноманітності рослин у французькому сільськогосподарському ландшафті.
  •  Використання пестицидів. Інсектициди та інші хімікати, що розпорошується на посіви, отруюють бджіл або призводять до послаблення імунітету, що позначається на їхньому здоров'ї.
  • Хвороби. Насамперед, нозематоз.
  •  Інтенсивні методи бджільництва. Часті переїзди на кочівлю, надмірне застосування ліків, скупченість вуликів на одному місці викликають стрес, який негативно позначається на здоров'ї бджіл.

 

У Австралії вже 15 місяців борються з кліщем варроа.  На даний момент у рамках боротьби з поширенням паразита знищено 30 тисяч бджолиних сімей. Програма боротьби з паразитом в Австралії обійшлася платникам податків у 85 мільйонів доларів США і стала найдорожчою програмою з екологічної безпеки в історії країни. Рішення було прийнято після того, як на дуже великих територіях були виявлені подальші спалахи паразита, які могли бути спричинені нездатністю пасічників адаптуватися до обмежень на пересування у червоних зонах.
Кошти, які раніше спрямовувалися на ліквідацію кліща шляхом знищення сімей, тепер будуть спрямовані на уповільнення поширення паразиту на континенті. Обов'язкове знищення бджолиних сімей призупинено, але бджолярі у червоних зонах можуть добровільно знищувати заражені сім'ї, якщо вважають це доцільно, за що отримуватимуть компенсацію. Крім того, бджолярі з цих зон матимуть безкоштовний доступ до смужок, що містять акарициди.
Кожен бджоляр також буде зобов'язаний кожні 16 днів проводити перевірку бджіл на наявність паразита та надавати звіти з результатами перевірки у відповідні служби.

Пасіка День за Днем

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ