У Кривому Розі чоловік вудив рибу і захворів на лептоспіроз

За матеріалами інтернет-видань 06.08.2024 312
У Кривому Розі чоловік вудив рибу і захворів на лептоспіроз

В Україні за перші п’ять місяців 2024 року  зареєстровано 97 випадків лептоспірозу.  З них найбільше — у Чернігівській (28), Закарпатській (19) і Миколаївській (12) областях. У решті регіонів зафіксовано від 0 до 7 випадків.

За повідомленням   Ганни Ющук, лікарки-епідеміолога Північного  відділення ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», цього липня  в Покровському районі Кривого Рогу  зареєстровано випадок лептоспірозу.

Зараження відбулося при ловлі риби на Іскрівському водосховищі в Кіровоградській області. Захворілий пізно звернувся  за медичною допомогою і помер.
На думку Ганни Ющук, найбільший ризик підхопити небезпечну інфекцію існує саме влітку та на початку осені.  

"Люди проводять більше часу біля водойм, ловлять рибу, косять траву, прибирають у підвалах. Річ у тім, що в навколишнє середовище бактерії потрапляють із сечею хворих тварин або носіїв інфекції, а далі бактерія може легко потрапити до людини, якщо у неї на шкірі є тріщини, порізи чи рани або через слизові оболонки рота, носа, очей", - зауважила епідеміологиня.

Вона попередила, що лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання з переважним враженням нирок, печінки та нервової системи. Хворі називають не тільки день, але і час свого захворювання, температура тіла підвищується до 38-40 градусів та тримається 3-7 днів. Ломить все тіло, болить голова, з΄являється сильний м’язовий біль, особливо в ікроножних м΄язах, хворі ледве утримуються на ногах.
 

"Хвороба в середньому триває 3-5 тижнів. Тяжкі форми захворювання, що протікають з симптомами ниркової недостатності, часто закінчується смертю. Особливо висока летальність серед осіб похилого віку.
Лептоспіри – це вологолюбні мікроорганізми, які швидко гинуть при висушуванні, тому головним шляхом передачі є водний, але можливе інфікування і через інфіковані харчові продукти. В прісноводних водоймищах лептоспіри виживають до 30 діб", - повідомила лікарка.

За її рекомендаціями, варто не купатися і не рибалити у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;  уникати контактів із хворими тваринами: не торкатись інфікованих тварин і дотримуватись заходів безпеки,  знищувати гризунів удома - провести дератизаційні заходи, термічно обробляти продукти тваринного походження.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ