У квітні ймовірні як приморозки, так і перші грози: нотатки метеоролога

За матеріалами інтернет-видань 04.04.2024 469

 

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

 
 

БЕРЕЗЕНЬ закінчив холодний період року, який триває в Україні з листопада. Погода першого весняного місяця виявилася теплішою за норму, ефективні опади у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу у центральних та південних областях значно поповнили запаси вологи у ґрунті. Внаслідок екстремально теплого лютого та теплого березня дуже рано почалася весняна вегетація зимуючих культур.

Квітень — середина весни. Нинішнього року він розпочнеться комфортною, теплішою, ніж зазвичай, погодою. У перші дні місяця можна очікувати навіть 20-24 градуси тепла, надалі температура повітря знизиться до помірних показників.

За кліматичними особливостями території України, у квітні середня місячна температура повітря не буває нижча, ніж у березні, як не буває й вища, ніж у травні. Пересічно вона перевищує березневу на 5-6 градусів і коливається від 6 у крайніх північно-східних районах до 10 градусів тепла на Закарпатті, Південному узбережжі Криму та на півдні Одеської області.

За довгостроковим прогнозом погоди, у квітні нинішнього року температура повітря в середньому за місяць очікується близькою до середніх багаторічних показників за базовий період метеорологічних спостережень (1991-2020 рр.). В абсолютному значенні вона становитиме 8-13, в гірських районах — 6-7 градусів тепла. Вдень сонце прогріватиме повітря до 11-17, у південних областях та на Закарпатті — до 18-25 градусів вище нуля, можливе й досягнення позначки 30 градусів на півдні країни. У кінці другої декади можна очікувати середні добові температури повітря на 3-5 градусів вищі за кліматичну норму, що близько до травневих значень. Як завжди, у квітні ймовірні приморозки. Як на поверхні ґрунту, так і в повітрі.

У третій декаді місяця значних коливань температури повітря не передбачається, вона прогнозується в межах звичайних для кінця квітня показників, можливо, навіть нижчих.

Для забезпечення вологою сільськогосподарських культур, насамперед майбутнього врожаю озимих, дуже важливі квітневі дощі. За прогнозом погоди, кількість опадів за місяць у всіх областях очікується близькою до норми — 30-55 мм, у Карпатах — 80-110 мм, що також близько до норми. За середніми багаторічними показниками, кількість днів з опадами у степовій частині країни становить 6-11, на решті території — 9-15 днів. Більше дощів прогнозується в другій половині місяця. З потеплінням активізується грозова діяльність. Грози можуть спостерігатись по всій території України.

Із середини місяця спочатку у південних, дещо пізніше у північних областях відбудеться перехід середньої добової температури повітря через плюс 10 градусів, що означає сприятливі умови для активного росту всіх теплолюбних рослин та цвітіння садів. Цьому сприяє й збільшення тривалості світлої частини доби (дня).

До найхолодніших на території України можна віднести квітні 1929, 1933, 1987, 1997 та 2003 років, коли мінімальна температура повітря знижувалася на півночі та сході країни навіть до 6-12 градусів морозу, а до найтепліших — 1970, 1975, 2012, 2013, 2018 років, коли абсолютний максимум температури повітря досягав 26-33 градусів тепла.

   Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

.

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ