У МЕЖІВСЬКІЙ ГРОМАДІ ВІДБУЛАСЯ ЧЕРГОВА ДОНОРСЬКА АКЦІЯ

За матеріалами інтернет-видань 20.02.2024 338

Здавали кров та підтримували ЗСУ

 20 Лютого, 2024 

20 лютого (у День пам’яті  Героїв Небесної Сотні)  у Межовій працювала Дніпропетровська обласна станція переливання крові.

Традиційно, допомагали їм і межівські медики  – Центральної лікарні та Центру первинної медико-санітарної допомоги.  

За підсумками напруженого робочого дня кров здали понад 50  донорів, серед них і наші Захисники.

Приємно відзначити, що з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну – до цієї благородної справи долучається все більше і більше співвітчизників.

Цього дня кров здавали жителі Межівської громади, організовано прибула делегація з Новопавлівської СТГ, зустрічали і донорів зі Слов’янської сільської громади.
Тобто, бажаючих – вистачало, а до черги постійно приєднувались все нові і нові донори.

Як відзначають представники виїзної бригади, кількість охочих стати донорами на Дніпропетровщині з початку повномасштабної війни дійсно зросла і досить суттєво.

Станція переливання практично кожного дня здійснює виїзди  по території області.  Українці активно здають кров, аби допомогти врятувати життя поранених захисників.

Серед донорів Межівщини, як завжди, можна було помітити  чимало досвідчених (40 років донорського стажу та понад 100 кроводач), але вистачало й тих, хто прийшов уперше.

Фахівці відзначають, що стандартний об’єм однієї кроводачі – 450 мл.

Як стати донором?

Донором крові чи плазми може стати кожен здоровий громадянин України у віці від 18 років, бажано  вагою не менше 50 кг. Останнє  не відіграє суттєвої ролі, головне, щоб дозволяв стан здоров’я.

Верхня вікова межа швидше умовна – 60 років, але, якщо нема протипоказань і гарне самопочуття, то можна й довше…

Щоб стати донором крові, треба звернутися до найближчої станції переливання крові, центру крові чи місцевого закладу охорони здоров’я. Із собою обов’язково треба мати документ, що посвідчує особу.

Перед процедурою обов’язковими є співбесіда з лікарем, медичний огляд і, відповідно, довідка про відсутність протипоказань.

«За добу до процедури треба їсти легку їжу та не вживати алкоголь. “Не мати серйозних хронічних захворювань, не хворіти в минулому інфекційними захворюваннями, такими як гепатит B, гепатит C, шкірні, венерологічні захворювання, а також до великого переліку маємо бронхіальну астму, інфаркти міокарда, інсульти”, – говорять фахівці.

Наступні поради (які можна знайти зокрема і на сайті Міністерства охорони здоров’я України) допоможуть підготуватися до здачі крові:

– напередодні відмовтеся від жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, молочних продуктів і яєць. Рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів). Вранці обов’язково легко поснідайте;
– не вживайте алкоголь та енергетичні напої за 48 годин (2 доби) до процедури здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не куріть протягом 2 годин до процедури та 2-3 години після;
– після здачі крові відпочиньте протягом 10 хвилин, з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
– протягом наступних 12 годин постарайтесь уникати інтенсивних фізичних навантажень.

Р. S.

У реаліях сьогоднішньої війни, ми, українці в тилу, повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному бійцю. Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударів – їм також необхідна донорська кров.

Тож, без зайвого пафосу:

ДОНОРСТВО – благородна справа, яка дійсно рятує чиєсь ЖИТТЯ!

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ