У Мирівській громаді Дніпропетровщини діє Штаб із забезпечення жителів водою, - Володимир Біленко

Марина Бабич 14.06.2023 579
У Мирівській громаді Дніпропетровщини діє Штаб із забезпечення жителів водою, - Володимир Біленко

Мирівська сільська територіальна громада , що у Нікопольському районі Дніпропетровщини, вирішує питання водопостачання мешканців, починаючи з 6 червня 2023 року, з дня підриву окупантами Каховської ГЕС. 8 важких, наповнених напруженістю і стресом, днів без води. Через постійні телефонні дзвінки, запити людей, організаційну роботу, пошук різних варіантів водозабезпечення у місцевого керівництва не вистачає часу на інші справи. Першим і головним питанням тепер у будні і вихідні стала вода. Коли, де і як? Відповідь на це має тільки Мирівський сільський голова Володимир Біленко. Між його наказами щодо розконсервації скважини я втрапила зі своїм телефонним дзвінком.

- Як у Вас з водою, Володимире Миколайовичу?

 

- Вирішуємо і будемо це робити! Ми отримали залізницею 8 цистерн по 75 кубів води. Вся вода була розвезена по старостатах.

Сьогодні розконсервуємо дві скважини, щоб набирати технічну воду. А взагалі подали заявку на 4 скважини, які необхідно пробурити. По одній скважині на старостат. Оптимально - це 3-4 скважини на 8 тисяч осіб. На сьогоднішній день у нас живе 11 тисяч людей, де переселенців - 2,5 тисячі.

По громаді всього 11 колодязів, і їх будемо задіювати.

Нам привозять вже бутильовану воду питну. Із розрахунку 20 тонн води на тиждень.

 

- У Вас діє штаб із забезпечення жителів водою?

 

- Так, працюють комісії, укладемо незабаром договір із Запорізьким міськводоканалом, звідки братимемо теж воду. Загалом у процесі діючого вирішення питання водопостачання.

- Хто Вам допомагає?

- Нам допомагають і свої, і зарубіжні компанії. Вчора організація Червоного Хреста надала 11 цистерн з водою, віддали на Тарасівку. Завтра ще 7 цистерн надійде від благодійників. Ми віримо, що вони нас не залишать сам на сам з безводдям.

- А як Ви роздаєте бутильовану воду для пиття?
 

- Норма на людину 15 л на день.  Для худоби є річка, ставки. Графіка немає і не буде. Впорядкувати привезення води ми не в силах, це дорога, транспорт, купа нюансів. А от гаряча лінія, телефон, за яким люди знатимуть, коли привезуть, і де роздача води. У нас вже визначені місця для цього.
 

- Всі мешканці розуміють, в якому стані опинилася громада.

- Ну, звичайно. Після ухода води з Каховського водосховища, вода невмолимо піде вниз. Верховодка то є, звичайно, але все рівно вона буде опускатися вниз і в колодязях, і в скважинах, скрізь. Але треба бороться, жить і перемагать, а інакше ми ж не вміємо", - сказав  Володимир Біленко веселим голосом.

Жартуємо - значить, виберемося із завданої ворогом пастки і переможемо! - подумала я і поставила знак оклику.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ