У Полтаві вшанували пам'ять фермера Віктора Чміленка і всіх Героїв Майдану

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2024 239

    У актовій залі Полтавського державного аграрного університету відбувся пам’ятний захід, присвячений 10 – річчю Революції Гідності. На ньому згадували події, які відбулися у 2013 – 2014 році.

   «Євромайдан – це дуже важлива подія в історії Української нації. Він не тільки наділив українців відчуттям гідності, а й став справним джерелом згуртованості нашої нації. Євромайдан у повному розумінні слова створив із населення український народ. На ньому відпрацьовували всі ті речі, які потім допомогли нам у російсько – українській війні. Це солідарність, відповідальність, волонтерство, добровольчий рух. Саме з Майдану люди пішли на війну, на якій показали, що для них сьогодні ідея незалежності та державності є дуже важливою. Люди не просто утверджували відчуття свободи та гідності, а у їхні серця вже дуже глибоко проникла ідея української держави як базової цінності для нашого народу”, – розповів народний депутат Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань Іван Заєць.

   На думку колишнього народного депутата, Майдан  – це поворотна подія, тому українці повинні шанувати героїв, які загинули у Євромайдані.

   “Ті люди не знали страху, тому що їхні серця були наповнені великою любов’ю. У сьогоднішньому фільмі ми бачили, як беззбройні люди йшли «відбивати» своїх поранених побратимів, попри небезпеку. Вони гинули, але йшли на допомогу товаришу, тому що їхні серця були наповнені відчуттями любові не тільки до своєї родини, а й до цілої України», – зазначив Іван Заєць.

   У залі були продемонстровано уривки з документального фільму про Героя Небесної Сотні, Героя України, фермера з Кіровоградщини Віктора Чміленка. Чоловік загинув від кулі снайпера 20 лютого 2014 року.

Раніше розповіли про головні події Полтавського Майдану.

«Насправді війна розпочалася ще задовго до 2014 року, ще під час початку розпаду СРСР. У 1991 році нам якось вдалося або ж просто пощастило відійти від тієї дикої країни та розпочати свій шлях самостійності, почати розбудовувати власну країну. За своє життя мені вдалося побувати у багатьох державах, був і у росії. Я бачив ту російську відсталість, яка, напевно, там й досі. На жаль, сталося те, що сталося. Війна триває, навіть наш сьогоднішній захід почався із запізненням через оголошення повітряної тривоги», – розповів голова Полтавської Асоціації фермерів і приватних землевласників імені Героя Майдану Віктора Чміленка Василь Бурлака.

   У заході взяли участь Директор Департаменту культури і туризму Ірина Удовиченко, секретар міської ради Полтави Катерина Ямщикова, директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар, учасники Майдану, студенти та полтавці.

«Подібні заходи це не формальна данина пам’яті загиблим героям Євромайдану. Пам’ять – це дуже складна річ, вона змінюється та нашаровується новим болем через війну. Інфраструктура національної пам’яті будується різноманітними діями, починаючи від найпростіших – пам’ятних дошок на фасадах будівель, перейменування вулиць, різноманітних заходах, створення музеїв, експозицій тощо. Це дуже важливо для майбутніх поколінь», – зазначив у своєму виступі директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

 

 “Новини Полтавщини”.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ