Біла акація у Придніпров'ї зацвіла рекордно рано

Григорій Давиденко 04.05.2024 522
Біла акація у Придніпров'ї зацвіла рекордно рано

     Нинішня весна виявилася з геть відмінними від торішньої сюрпризами. Такого фактично літнього тепла у квітні ніколи не було. Вкрай рано, у перших числах місяця, зацвіли абрикоси, потім так само дружно вишні, груші, сливи і яблуні. Вже радує кетягами і весняна медова королева - біла акація. Ось що про причини теперішніх примх погоди читачам «Фермера Придніпров’я» розповідає досвідчений пасічник із Могилева-2 Царичанського району Олександр Вишняк:

- Вочевидь, ми бачимо кардинальні зміни клімату в дії. Це наслідки протиприродної людської діяльності - викиди парникових газів, викопні джерела енергетики, перегрів атмосфери нещадно розораними степами і луками і т. п. У нас біла акація зацвіла 2 травня, хоча є дерева, де китиці ще не розкрилися. Досі, за моїми 47-річними спостереженнями бджоляра, вона цвіла традиційно в двадцятих числах травня. А в крайні кілька літ — швидше, найранішою датою її цвітіння було не так давно 6 травня. Щойно розмовляв із знайомим з Олександрівки, що на південь від Дніпра — у них акація зацвіла ще 30 квітня! Але що характерно — і в них, і у нас увечері не чути п’янкого духу акації, бо істотно, градусів на десять, знизилася температура. Немає того солодко-медового духману, добре відомого пасічникам і всім селянам.

- Олександре Анатолійовичу, як це все, на Вашу думку, вплине на основний весняний медозбір?

- Для доброго медозбору з акації потрібні три складові: наявність вологи, сприятлива денна температура 20 — 25 градусів та відсутність сильних вітрів. Найкраще, коли перед її цвітінням пройде гарний дощ, як торік перед 22 травня, коли вона зацвіла. Як бачимо тепер, досі цих трьох складових ще немає, тому і прогноз досить обережний. Плюс не у всіх пасічників бджолині сім’ї встигли наростити необхідну силу. Далі температура, за прогнозами, підвищиться, і якщо пройде обіцяний на 7 травня дощ, ситуація може змінитися на краще. Тобто є над чим думати.

   На завершення Олександр Вишняк порадив усім, хто подумує завести власну пасіку: щоб ця справа стала успішною, бджіл потрібно любити. Пізнавати їх постійно, і працювати біля них так само невтомно, як і самі Божі комахи трудяться для себе і людини.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ