«У випадку пшениці польським фермерам створює проблеми не Україна, а росія», - Тарас Качка

За матеріалами інтернет-видань 06.03.2024 477
«У випадку пшениці польським фермерам створює проблеми не Україна, а росія», - Тарас Качка

Як пише 6 березня farmer.pl, Україна готова тимчасово прийняти торговельні обмеження з ЄС для  пом'якшення конфлікту з Польщею.
Втім, наша держава хоче, щоб ЄС запровадив ембарго на імпорт російського зерна.  Про це заявив у середу Financial Times заступник міністра економіки України Тарас Качка.

«Можливо, під час перехідного періоду такий керований підхід до торгових потоків між Україною та ЄС є тим, що нам усім потрібно. У випадку пшениці польським фермерам створює проблеми не Україна, а росія», - підкреслив український держпосадовець.

Торговий представник України запевнив, що Київ підтримує запропоновані Брюсселем нові заходи щодо введення обмежень на імпорт яєць, птиці та цукру з червня та дозволу окремим країнам закрити свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни.
Тарас Качка зазначив, що виробництво цукру в Україні зросло з 7 тисяч тонн до 500 тисяч  між 2022 і минулим роком, тому розуміє наляканість сусідів.
Київ також нещодавно погодився перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не по суші через сусідні країни, щоб зменшити напруженість.

"Ми добровільно припинили експорт кукурудзи в усі п'ять сусідніх держав-членів. Незважаючи на це, ми експортували новий рекорд - 15 мільйонів тонн кукурудзи в календарному 2023 році. Тому ми маємо високий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві ЄС», – зауважив Тарас Качка.

Однак, FT зазначає, що загальноєвропейської заборони на імпорт російського зерна, про яку говорить Качка, буде важко досягти, оскільки кілька країн-членів виступають проти такого кроку через побоювання, що це дестабілізує світові ринки та поглибить економічну та соціальну ситуацію кризи в країнах, що розвиваються.
Експорт російського зерна до ЄС зріс більш ніж на 50% до 1,5 млн. тонн у 2022-2023 роках.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ