У водоймах задуха через «цвітіння» води

За матеріалами інтернет-видань 22.08.2023 283
У водоймах задуха через «цвітіння» води

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського пояснила, чому з початком літа вода у водоймах стає каламутною та зеленою.
За словами експертів,  «цвітіння» води зазвичай викликано масовим розвитком мікроскопічних водоростей в товщі води.
Основними його «винуватцями» є синьозелені водорості (бактерії) Microcystis aeruginosa, Aphanizomenon flos-aquae та Dolichospermum flos-aquae.
Процес «цвітіння» розпочинається з появи поодиноких колоній водоростей, в прозорій ще воді видно яскраво-зелені кульки або видовжені снопики. Це початкове «цвітіння», такі концентрації водоростей екологічно нешкідливі.
В подальшому на поверхні води з´являються плівки (слабка стадія) та утворюються зринаючі шари водоростей (помірне та сильне «цвітіння»), водорості починають відмирати, колір таких скупчень може змінюватись на яскраво-блакитний. В цей час якість води суттєво погіршується.
З розвитком процесів «цвітіння» товщина поверхневого шару водоростей може сягати 10 см, а біомаса клітинок водоростей в 1м3 перевищувати 50г, настає стадія «гіперцвітіння».

Ситуація на водному об´єкті вважається екологічно небезпечною, у воді різко знижується вміст розчинного оксигену, а у водоймі розвивається задуха. Купатися в такій воді не просто неприємно, а й небезпечно через продукування водоростями токсичних речовин.

«Цвітіння» води синьозеленими водоростями обумовлене надходженням у водні об’єкти органічних речовин та хімічних елементів, особливо нітрогену, фосфору, калію, прогріванням води. Одним з результативних шляхів запобігання цьому явищу вважається зменшення вмісту фосфатів та інших сполук фосфору зі складу мийних засобів. Так, з 31 грудня 2023 року набувають чинності зміни до Технічного регламенту мийних засобів, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 2 червня 2021 року № 575.
Закликаємо всіх бути свідомими громадянами своєї країни, обирати для особистого вжитку екологічно безпечні засоби для прання та миття", - йдеться у повідомленні.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ