«У ящику з-під Б/К привезена жменька землі з Красногорівки проросла травою. Будемо жити!»- Наталія Гейман

Марина Бабич 29.03.2023 350
«У ящику з-під Б/К привезена жменька землі з Красногорівки проросла травою. Будемо жити!»- Наталія Гейман

У кожного різне ставлення до землі. Хтось її вважає просто грунтом, де ростуть улюблені овочі, комусь вона така ж сама, як і людина, жива і смертна, для декого - це заповідний шматочок, без якого, як відомо, і козаки в бій не ходили.  

"Ох земелько, свята земелько, божа ти дочечко! Як радісно тебе загрібати докупи, в одні руки… Приобрітав би тебе без ліку. Легко по своїй власній землі ходить. Глянеш оком навколо — усе твоє: там череда пасеться, там орють на пар, а тут зазеленіла вже пшениця і колосується жито; і все то гроші, гроші, гроші…", - промовляє у п'єсі І. Карпенка - Карого "Сто тисяч" багатий селянин Герасим Калитка.

Один з головних героїв повісті О. Кобилянської "Земля" Івоніка Федорчук  відносився до землі як до живої істоти:

"Гарна була земля.
У своїх барвах жива й свіжа, шкода лиш, що не говорила.
Івоніка любив її. Він знав її в кожній порі року і в різних її настроях, мов себе самого. Вона пригадувала чоловіка і жадала жертви.
Як була люта, боявся її більше, як почорнілого неба, що віщує тучу", - описує взаємовідносини заможного селянина із землею відома українська письменниця Ольга Кобилянська.

Саме вона першою в літературі підкреслила сакрально-містичний зв’язок людини і землі. Як пише авторка, одного із братів Федорчуків  "гризла й мучила  вічна тривога, що не дістане він ніякої землі. Почув себе неначе відкиненим, неначе без вартості..."

І сьогодні ми, хоч через століття, а так само відчуваємо, що не можемо бути без землі, без неї не значимо.
Яскравий приклад нашого сьогоднішнього ставлення до землі навела відома дніпровська поетеса, волонтерка, громадська діячка Наталія Гейман у ФБ. Вона розповіла таку історію.

"Нещодавно (на прохання переселенців з Донецька) привезли жменьку землі з Красногорівки на захід країни, де зараз мешкає сім'я, яка в 2014 році виїхала з Донецька.
Ця земля їздила Донеччиною в ящику з-під Б/К, тижнів зо два пролежала в Дніпрі.
І аж тепер її доставили за призначенням.
І яким же було здивування, коли відкрили пакет і побачили, що з землі почала пробиватися травичка - зелена, молода, весняна травичка.
Будемо жити!
Бо з нами наша українська, сильна, непереможна земля!" - поділилася Наталія Гейман.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ