Україна під час війни перекачала державі-терористу газ на S9 млрд

За матеріалами інтернет-видань 09.01.2024 313
На зображенні може бути: текст
   Тож як Україна допомогла заробити $9 млрд чистого прибутку агресивній росії за 2 роки повномасштабної війни?
   Саме стільки отримає державний бюджет росії від продажу російського газу до ЄС через транзит територією України у 2022-2023 роках. В роки повномасштабної війни за виживання Української нації та держави.
    А тепер про цифри. В 2023 році транзит газу російського газу Україною склав приблизно 15 млрд м3, хоча за транзитною угодою росія мала б транзитувати та сплачувати за транзит 40 млрд м3, а по факту сплачує на 30% менше, бо не визнає форс-мажор щодо ГВС Сохранівка.
   Продаж 15 млрд м3 газу в Європі приносить Газпрому приблизно $6 млрд доходу, за середньої ціни на газ $400 за м3, із яких майже $4,5 млрд - це чистий прибуток Газпрому за 1 рік, або $9 млрд за 2 роки.
   А що ж отримує Україна за транзит? В рік за транзит Оператор газотранспортної системи України отримує близько $720 млн без ПДВ доходу, або $1,44 млрд за 2 роки. Ці кошти не йдуть до держбюджету, а у більшій частині покривають витрати на той самий транзит: це зарплата 11 тис співробітників, витрати паливного газу для транзиту 500-600 млн м3 (при останній вартості закупівлі Оператором по 14,9 грн / м3 без ПДВ це $196-235 млн), ремонти та обслуговування ГТС. В тарифі закладена рентабельність на базу активів близько $120 млн - це те, що теоретично може отримати держбюджет через дивіденди.
  Тобто $240 млн чистого прибутку для України проти $9 млрд чистого прибутку для рф за 2 роки. 🤔
   Обсяги постачання російського трубного газу в Європу значно впали після початку війни та складають 23-25 млрд м3 на рік. Наразі працює тільки транзит через Україну (15 млрд м3) та «Турецький Потік 2» через Турцію. Останній працює на максимальну потужність. Але варто зазначити, що зазначені 15 млрд м3 отримує через Україну не вся Європа, а конкретні компанії ENI (Італія), OMV (Австрія, 6 млрд м3) та трохи Словаччина. Тому цей транзит стосується не всієї Європи, а декількох європейських компаній, країни яких не дуже допомагають Україні.
   рф пнеться зберегти транзит в ЄС, щоб зовсім не втратити цей маржинальний ринок та можливості впливати на місцеві уряди та еліти. Тому вже почали надходити сигнали від історичних партнерів Газпрому про необхідність зберегти транзит і після 2024 року. Це, в першу чергу, Австрія, Італія та Словаччина. Ну і Молдова для потреб так званої ПМР.
   Хоча всі ці країни можуть без значних проблем замістити російський газ альтернативними джерелами.
Тому Україні разом з партнерами потрібно докласти максимум зусиль щодо скорочення обсягів експорту російського газу до ЄС, як трубного газу, так і СПГ.
   Потрібна термінова заява від Премʼєр-міністра Шмигаля та рішення КМУ або РНБО про зупинку транзиту з 2025 року або раніше, щоб європейці змогли підготуватися до інших шляхів постачання газу.
   Ми не можемо спонсорувати виготовлення зброї росією для вбивства українських солдатів та цивільних.
    Марія Барабаш, волонтер, засновник "Спротиву", сторінка ФБ.
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ