Українським аграріям час йти в переробку
За словами заступника голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського, українським аграріям час йти в переробку. До цього їх схиляє і війна, яка заблокувала порти, і серія заборон з боку країн ЄС на аграрний експорт з України.
«Майже щодня ми чуємо новини про те, що Уряд, міжнародні організації і країни - партнери докладають зусиль до розблокування зернового коридору, щоб вивезти зерно. На жаль, ми майже не чуємо розмов про те, що замість надзусиль по вивезенню зерна значно корисніше було б вести розмови про його переробку всередині країни.
Вітчизняна агросфера має переважним продуктом діяльності сировину. Так, 60% зернових ми експортуємо в необробленому вигляді. Донедавна аграріям це ніяк не заважало мати успішний бізнес. І до них тут жодних претензій", - пояснив свою точку зору Дмитро Кисилевський.
На його думку, для держави це проблема. Адже сировинна країна є синонімом бідної країни. І замість того, щоб спрямовувати розвиток агросфери в поглиблення переробки, як це робили і роблять всі розвинуті країни, українські уряди один за одним всіляко сприяли розвитку сировинного агровиробництва.
"Тепер маємо проблеми не тільки від ворогів у вигляді блокування портів, а вже й від друзів у вигляді блокування експорту аграрної сировини. Тепер саме життя штовхає аграріїв до інвестицій в переробку. Переробивши зерно у борошно, спирт, крохмаль, продукти харчування, амінокислоти, корми для тварин і безліч інших товарів можна заробляти більше. І, головне, зерно не згниє", - зазначив посадовець.
Він підкреслив, що держава має стимулювати переробку. Бо це створить нові робочі місця та збільшить податкові надходження до бюджету.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я