УНІКАЛЬНА ЗНАХІДКА, ВІК ЯКОЇ МАЙЖЕ П'ЯТЬ ТИСЯЧ РОКІВ

За матеріалами інтернет-видань 08.01.2024 198

На Дніпропетровщині на березі Самари знайшли глечик, вік якого дійсно 5000 років

Унікальна знахідка на Дніпропетровщині. На березі річки знайшли глечик ямної культури, вік якого 5000 років

У фонди Новомосковського історико-краєзнавчого музею потрапила унікальна знахідка – глечик ямної культурно-історичної спільноти, вік якого сягає близько 5000 років, повідомляє «Дніпро Регіон».

«Дивовижна знахідка поповнила фонди Новомосковського історико-краєзнавчого музею. Це глечик ямної культурно-історичної спільноти. Просто уявіть, цій посудині близько 5000 років! Його творці – давні степові народи, які в той час населяли територію сучасної степової України. Ці народи залишили по собі у наших степах свої давні могили – величні кургани – ровесники єгипетських пірамід», – написав директор Костянтин Мешко.

Ця посудина була знайдена випадково жителем міста Новомосковська Юрієм Демченком в піщаному березі річки поблизу села Новоселівка. Глек має висоту близько 15 см і виготовлений з високоякісної глини. Він прикрашений орнаментом у вигляді ромбів, що нанесений червоною фарбою.Унікальна знахідка на Дніпропетровщині. На березі річки знайшли глечик ямної культури, вік якого 5000 років

Подібні знахідки надзвичайно рідкісні, оскільки глечики часто розбиваються при розкопках поховань. Тому ця знахідка є особливо цінною для археологів. Вона дає можливість краще вивчити культуру і побут давніх степових народів, які в той час населяли територію сучасної України.Унікальна знахідка на Дніпропетровщині. На березі річки знайшли глечик ямної культури, вік якого 5000 років

Нам дуже мало відомо про ті прадавні народи, їх звичаї, культуру та світогляд. Варто згадати, що у 1970-х роках у тому ж Новомосковському районі в селі Керносівка так само випадково була знайдена ще одна визначна пам’ятка доби ямної культури – Керносівський ідол, який сьогодні є одним з найвідоміших археологічних артефактів України. Цей ідол також датований ІІІ тис. до н.е.

«Висловлюємо щиру подяку пану Юрію Демченку за цю неймовірну знахідку передану у фонди Новомосковського музею. Цей глечик прикрасить експозицію 1-ї зали, яка присвячена прадавній історії нашого краю», – зазначив директор Новомосковського історико-краєвзнавчого музею ім. П. Калнишевського.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ