В ЧЕТВЕРТИЙ РАЗ ПІДВИЩИЛИ ПРОГНОЗ ВАЛОВОГО ЗБОРУ ЗЕРНА

Микола Ясень 30.09.2023 494

У Мінагрополітики підвищили прогноз цьогорічного врожаю

bf7b2ca719474c8a0227d40f73cb55bd_M

Наче маємо радіти, що Міністерство агарної політики та продовольства України на даний момент, на кінець вересня, оцінює врожай сезону 2023 року на рівні 79 млн тонн. Додаючи, що це буде на 7 млн тонн більше, ніж минулого сезону. Про це у телеефірі щойно заявив міністр аграрної політики та продовольства  Микола Сольський.

Але от що цікаво: профільне міністерство це уже в четвертий раз підвищує свій прогноз. Кожного разу видаючи свої передбачення за більш оптимістичні. Цитуємо міністра дослівно:

«У травні під час початку посівної ми думали, що у нас буде приблизно 63-64 млн тонн валового збору збіжжя. Але потім з"явилися підстави підняти прогноз до 67-68 млн, ще перегодом і більше – до 70 млн. Ближче до завершення збиральної компанії прогноз "оновили" до 75 млн тонн. В останні ж два тижні, тобто сьогодні, ми говоримо про врожай, який, напевно, буде близько 79 млн тонн, що, як мінімум, на 7 млн тонн більше, ніж минулого року»

Ніхто не перечить: чии більше нам вдасться намлотити зернових, тим краще. Для держави і її казни, до речі, яка над усе нині переймається змогою чимбільше вивезти і продати. Вивезти усіма можливими "коридорами" як відомо - чорноморськими, а також залізничними. Світ дійсно потребує українськаий хліб, щоб там і там не голодував народ. Іде війна, і це зрозуміло - потрібні й кошти в бюджеті. Одначе як на нас не може не турбувати те, що приходиться забувати про внутрішню переробку продукції, аби для себе нарощувати не  скільки прогнози, стільки додану вартість.Яку потім "пожинають" чимало тих країн, котрі нашу продукцію закупляють і самі переробляють.

Але й це ще не все. Навіть міністр Микола Сольський не стримався і зауважив, що аграріїв питання врожайності та валу продукції наразі уже не вельми турбує не лише з цієї прикрої причини.. Бо натомість усіх українських сільгоспвиробників, і чи не в першу чергу численних невтомних фермерів, хвилює, за якою ж ціною вдається продавати вирощене..А ціни на з трудами в умовах воєнного стану вирощене і зібране збіжжя, на відміну від прогнозів валового збору, падають і падають. Дуже схоже на те, що рахували наперед - веселилися, а зібрали більше, ніж передбачали - просльозилися. Спершу пшениця виявилася мало не збитковою, потім смоняшник, а тепер і кукурудза? То що, скоро аграрний бізнес виявиться не вигідним в Україні, і чого доброго, доведеться на наших чорноземах згортати вітчизняне сільськогосподарське виробництво!

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ