В Одещині кулісний посів кукурудзи рятує культуру від загибелі

За матеріалами інтернет-видань 26.08.2024 181
В Одещині кулісний посів кукурудзи рятує культуру від загибелі

За повідомленням SuperAgronom.com, на півдні в Одеській області вирощують кукурудзу кулісним способом.
Це посіви, які зустрічаються у  варіаціях: 1-2 ряди кукурудзи, смуга пару від 210, 4 ряди кукурудзи, смуга пару 420 см. Схема залежить від ґрунтів, сівозміни і кількості наявної вологи в ґрунті.
Середня урожайність кукурудзи в кулісних посівах на богарі навіть у спекотно-посушливий рік - 3 т/га.
Зазначається, що кукурудза кулісного посіву є чудовим попередником для озимої пшениці. Після кулісного посіву кукурудзи, кажуть аграрії,   завжди є плюс до врожайності від 0,5 до 1,5 т/га.

Таким способом на південних чорноземах  Петро Бербенюк, керівник ФГ «Джондір-Б»,  вирощує кукурудзу вже понад 15 років. Господар прийняв таке рішення після посухи в 2007 році. Тоді  рослини в крайніх рядах посіву зав’язали по одному качану, а всередині поля качани не сформувалися взагалі. Так, в 2008 році вперше заклали кулісний посів. Працюють по no-till. ФАО кукурудзи обирають в межах від 200 до 330.
Аграрій каже, цей спосіб у південних областях рятує і кукурудзу, і господарство від збитків. Адже таким чином штучно створюється «фактор крайнього ряду», що допомагає культурі отримувати більше сонячної енергії, поживних речовин і вологи, якої в Одеській області катастрофічно бракує.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ