В Одещині вже почали сіяти соняшник

За матеріалами інтернет-видань 10.04.2023 374
В Одещині вже почали сіяти соняшник

В Одещині вже понад місяць тривають весняно - польові роботи. Аграрії засіяли понад 35 тисяч га ярого ячменю, понад 7 тисяч га ярової пшениці, близько 10 тисяч га гороху, і вже почали сіяти соняшник. Повідомила директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова.
За її словами, аграрій розуміє, що один день годує рік. Треба вчасно закупитись, щоб вчасно вкласти у землю насіння, бо від цього залежить кількість врожаю. Тут завчасно придбали паливо за вигідною ціною, тому всі місткості заповнені, і є здешевлення процесу. До речі, є здешевлення і добрив, проте все одно вони недосяжні для аграрного сектору та  економічно необґрунтовані.
 

"Настрій засіяти кожен гектар. Звісно, ми не маємо необхідної кількості опадів, щоб отримати великі врожаї, проте вдячні за те, що є. Сходи одразу позитивно реагують навіть на невеличкі дощики, які пройшли нещодавно.
Щоб був гарний врожай, потрібні три речі: тепло, яке ми маємо; наші багаті чорноземи та вода, яку ми щойно отримали. Сподіватимемось, що це додасть трішки позитиву по закладенню сходів, але дощі потрібні і при закладанні зерна. Сьогодні дощами ще не вміємо керувати, але у світі уже впроваджують технології штучних опадів", - зауважила Алла Стоянова.

На її думку, Одещина — привабливий регіон через географічне розміщення: знаходиться на самому півдні, сонце з’являється на 2-3 тижні раніше, тому  перші сіють та збирають.

"Регіон оточує велика кількість води: озера, річки Дністер та Дунай, море. Можемо подивитись на приклад Ізраїлю, який знаходиться без прісної води, але на узбережжі збудовані заводи з опріснення.
Наша команда працює над відновленням зрошувальних систем у тандемі з Міністерством аграрної політики, Державним агенством з розвитку меліорації і рибного господарства. Вже триває реформа, діє закон про об’єднання водокористувачів. На Одещині зареєстрована найбільша кількість об’єднаних водокористувачів, наразі 6 організацій, ми очікуємо ще 10. Вони активно створюються, тому що цього року є державна підтримка у розмірі 200 мільйонів гривень, якщо вчасно стати членом ОВК, можна отримати гроші", - підкреслила очільниця департаменту.

Вона додала, що на базі департаменту створена  група “Аграрії Одещини”, яка доступна для всіх. У групу задіяний весь сектор; представники банківських структур, міністерства аграрної політики, державної агенції; податківці, юристи, а також продавці палива, зерна, добрив, засобів захисту рослин. За кожним напрямом закріплений фахівець нашого департаменту, тому коли аграрій ставить у чаті питання, йому одразу відповість уповноважений з цього питання.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ