В Україні вдвічі менше лісосмуг, ніж необхідно

За матеріалами інтернет-видань 26.09.2023 454
В Україні вдвічі менше лісосмуг, ніж необхідно

Як зазначила Раїса Вожегова, директорка Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України,  Україна внаслідок вітрової ерозії щорічно втрачає щонайменше 212 млн. тонн зерна. Зараз площа лісосмуг ледь сягає 1,5% при розрахованій нормі в 3%. Цей дисбаланс призводить до посилення пилових бур та опустелювання територій.

Питання відтворення та відновлення лісозахисних смуг обговорювалося на науково-практичному семінарі в Одесі. Йшлося про те, що  лісосмуги відіграють унікальну роль у  стримуванні вітрів, утриманню вологи, захисту від суховіїв та пилових бур. До відновлення таких своєрідних екологічних коридорів необхідно додавати інші малопоширені культури. Приміром, Людмила Свиденко, кандидатка біологічних наук, запропонувала в якості додатка до лісозахисних насаджень використовувати ароматичні рослини, фітонциди яких зменшують кількість грибкових та бактеріальних інфекцій.  
Світлана Петренко,  доцентка Одеського державного університету, поділилася досвідом в закладанні промислових насаджень актинідії. Цю багаторічну ліану, плоди якої ми знаємо, як ківі, вирощують у  ТОВ «Чорноморський альянс» Біляївського району Одеської області в партнерстві з французькою компанією Primland.  Для цього використали 23,5 га і краплинне зрошування.

За словами Алли Стоянової,  директорки Департаменту аграрної політики Одеської ОВА, на варті українських врожаїв - саме польові лісосмуги.

"Вони захищають  від погодної нестабільності і формують комфортний мікроклімат для посівів.

В Україні близько 400 га лісосмуг, але, відповідно до змін клімату, їх потрібно вдвічі більше.

Сьогодні відповідальними особами за лісосмуги є органи місцевого самоврядування, приватні землевласники, на території яких знаходяться лісосмуги, та державні підприємства”, - акцентувала увагу посадовиця.

 

Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ