В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПАТРУЛЬНИЙ ПОЛІЦІЇ МОЖЕ ЗУПИНИТИ І ПЕРЕВІРИТИ ВАШЕ АВТО

За матеріалами інтернет-видань 10.12.2023 233

 

10.12.2023|

Антон Волков

Часто зупинка автомобіля поліцейськими для перевірки може закінчитися непорозумінням з боку водіїв, адже мало хто знає законні підстави та причини перевірки. Як поводити себе в разі зупинки вашого авто поліцейськими, розповів «Дніпро Оперативний»

Які підстави має поліція для перевірки вашого авто?

Поверхнева перевірка - це запобіжний захід поліції, який включає в себе візуальний огляд особи та її транспортного засобу. Під час цієї перевірки проводять візуальний огляд поверхні одягу особи руками, за допомогою спеціального пристрою або засобу.

Поліцейський може провести поверхневу перевірку особи, зупиняючи її та оглядаючи, якщо він має достатні підстави вважати, що особа перевозить предмет, обіг якого обмежено або заборонено, і це може становити загрозу для життя чи здоров'я самої особи та інших.

Діяльність поліцейських врегульована Законом «Про Національну поліцію». Відповідно до статті 35, правоохоронець може зупинити транспорт в наступних випадках:

  • Порушені Правила дорожнього руху чи є технічні несправності автівки.
  • Є підстави вважати, що водій або пасажири причетні до ДТП, кримінального, адміністративного правопорушення, або до цього причетна машина чи її вантаж.
  • Авто перебуває в розшуку.
  • Водій чи пасажири є або можуть бути свідками ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, та потрібно їх опитати.
  • Потрібна допомога водія іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським.
  • Треба залучити водія як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів ДТП.
  • Є рішення про обмеження чи заборону руху.
  • Вантаж ненадійно закріплений на машині, і це створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.
  • Немає спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв на транспорті.
  • Потрібно перевірити, чи є документи на володіння, користування або розпорядження машиною, яка зареєстрована в іншій країні.

Як поводитися з поліцією під час перевірки?

У контексті прав та обов'язків, слід підкреслити, що патрульний в першу чергу повинен демонструвати ввічливість у подібних ситуаціях. Його дії повинні включати наближення до водія, власне представлення, пред'явлення посвідчення та пояснення причин зупинки відповідно до вимог пункту 27.4 наказу № 111.

Водій повинен мати при собі та, за вимогою поліцейського, пред'являти для перевірки своє водійське посвідчення, реєстраційний документ на транспортний засіб та поліс страхування. Відповідно до своїх повноважень, водій зобов'язаний виконувати доручення поліції.

Якщо ви вважаєте, що дії поліцейських були неправомірними, у вас є повне право подати скаргу на їхню поведінку. Скарга спричинить проведення ретельної перевірки, включаючи вимогу поліцейському надати пояснення стосовно здійсненої неправомірної зупинки. Внаслідок розгляду скарги можуть бути застосовані дисциплінарні заходи до відповідного поліцейського.

Як відмовитися від перевірки, якщо ви не порушили правила?

Відповідно до законодавства, поліцейський має право зупинити автомобіль і провести перевірку у випадках, коли існує достатня підстава вважати, що:

  • Особа, яка керує автомобілем, може бути об'єктом розшуку або перебувати у ситуації, де загрожується її життю.
  • У транспортному засобі може бути знаходитися заборонений предмет або предмет, який може становити загрозу для життя чи здоров'я водія.
  • За участю автомобіля може бути скоєно злочин, або він може знаходитися в місці, де може бути скоєне кримінальне правопорушення.
  • Інші підстави, які передбачені статтею 35 відповідного закону.

Важливо зазначити, що правоохоронець повинен повідомити особу про підставу проведення перевірки та роз'яснити їй права. У випадку відсутності законної підстави особа має повне право відмовитись від проведення перевірки.

Які права і обов’язки маєте ви і поліція під час перевірки?

Після зупинки правоохоронець зобов’язаний пояснити її підстави. Якщо правоохоронець їх не називає, а одразу вимагає водійське посвідчення та/або техпаспорт, водій має законне право відмовити.

Водій також має право: 

  • Мати можливість керувати транспортним засобом та перевозити пасажирів чи вантажі на дорогах, вулицях і інших місцях, де рух транспорту не заборонено відповідно до встановленого порядку;
  • Довіряти у встановленому порядку право користування та розпорядження приватним транспортним засобом іншій особі, яка має відповідне право на керування;
  • Бути проінформованим про причину зупинки транспортного засобу посадовою особою державного органу, яка відповідальна за нагляд за дорожнім рухом, а також знати прізвище і посаду цієї особи;
  • Мати можливість відступити від вимог законодавства у випадках непереборної сили або тоді, коли іншими засобами неможливо уникнути загибелі чи каліцтва громадян;
  • Отримувати компенсацію витрат у випадках, передбачених законом, за надання транспортного засобу працівникам поліції та охорони здоров’я;
  • Мати право на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху, а також отримувати допомогу від посадових осіб і організацій, що беруть участь у забезпеченні безпеки дорожнього руху.

Які наслідки можуть бути за відмову від перевірки?

Якщо під час поверхневої перевірки поліцейський не порушує норм та правил проведення, водій не може відмовитися. Проте, точно не вказано, які наслідки його чекають. Проблеми у водія можуть з’явитися в разі порушень, які були виявлені при поверхневій перевірці. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ