Вчені назвали першу одомашнену птицю

За матеріалами інтернет-видань 22.01.2022 886

Вчені Пенсільванського університету встановили, що ще в пізньому плейстоцені, задовго до одомашнення курей і гусей, стародавні люди вирощували казуарів. Спеціальні дослідження шкаралупи яєць казуарів показали, що стародавні люди на території Нової Гвінеї розводили їх за тисячі років до приручення курей.


Казуари - великі нелітаючі птахи, що мешкають в тропічних лісах Нової Гвінеї і північного сходу Австралії. Осколки їх яєць неодноразово знаходили на стоянках давніх людей в цьому регіоні. При цьому до цих пір було незрозуміло, як саме наші предки використовували яйця - вживали в їжу, або чекали появи пташенят. Фахівці вивчили понад тисячу фрагментів яєць віком від шести до 18 тисяч років з двох стоянок на острові Нова Гвінея - Юку і Кайова. Розроблений ними метод визначення стадії розвитку яєчної шкаралупи дозволив з'ясувати вік ембріона на момент руйнування яйця. "Ми виявили, що велика частина яєць була зібрана на пізніх стадіях. І ця закономірність не випадкова. Вони або їли БАЛЮТА, або виводили пташенят", - зазначила керівник дослідження Крістіна Дуглас, доцент кафедри антропології і африканістики Пенсільванського університету.

БАЛЮТА - популярна страва східної кухні, що представляє собою варене яйце, в якому вже сформувався плід з оперенням, хрящами і дзьобом. Але на більшості осколків Археологи не виявили слідів термічної обробки. Звідси вони зробили висновок, що стародавні люди вже в пізньому палеоліті збирали яйця казуарів на пізній стадії ембріонального розвитку для того, щоб вирощувати з них пташенят. "І така поведінка ми спостерігаємо за тисячі років до приручення курки", - підкреслила Дуглас. При тому, що казуари великі і досить злісні птиці, їх пташенята легко уживаються з людьми. Навіть в наш час пташенят казуарів продають і використовують в їжу на Новій Гвінеї.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ