Викуп земель с/г призначення турбує фермерів Львівщини

За матеріалами інтернет-видань 26.07.2022 400

26 липня у Львівській ОВА представники територіальних громад, реєстратори, фермери та громадяни, яким належить право постійного користування та довічного успадкованого володіння, обговорили питання щодо викупу земель сільськогосподарського призначення.
За словами заступника начальника Львівської обласної військової адміністрації Юрія Бучка,  законом на сьогодні врегульоване питання викупу таких земель. Це свого роду додаткова опція, аби право користування перевести в статус повноцінної власності для майбутнього розпорядження нею.

"Землю можна викупити без аукціону, пільгово – за ціною нормативної грошової оцінки та із розстрочкою платежу на 10 років.  Кошти від такого викупу надходять в розмірі 90% до місцевого бюджету.  До речі, якщо фермер не має можливості здійснити викуп, то його право постійного користування за ним зберігається надалі», – зазначив посадовець.

Йшлося також і про умови викупу земель постійного користування та довічного успадкованого володіння, реєстрації прав на землю, відповідальності територіальних громад в частині земельних правовідносин в воєнний час.
Директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман наголосила, що наразі територіальні громади – це розпорядники земель сільськогосподарського призначення.
Зокрема, вона звернула увагу, що в ході війни громади передали в оренду сільськогосподарським підприємствам  орієнтовно 7,5 тис.га комунальної землі. Зараз територіальні громади ще й сторона договору в частині  викупу земель постійного користування/довічного успадкованого володіння.

"В області лише 2 територіальні громади підписали договори щодо такого викупу. Тому, територіальним громадам вартує посилити комунікацію з фермерами, надавати роз’яснення на постійній основі», – сказала Тетяна Гетьман.

Про вартість першого платежу розповіла фахівчиня департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяна Борушок. Вона, зокрема, додала, що  перший транш не повинен бути в розмірі 50% вартості земельної ділянки, як регламентовано  Постановою  Кабінету Міністрів України № 381, оскільки положення цієї Постанови не поширюються на відносини, які виникають при викупі земельних ділянок комунальної власності, що надавалися для ведення селянського (фермерського) господарства. Норми викупу врегульовані Земельним кодексом України (пункт 6-1 розділу Х «Перехідні положення»), як актом вищої юридичної сили.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ