Внаслідок війни росії в Україні продовольча інфляція може захопити восени і Азію

За матеріалами інтернет-видань 03.06.2022 279

Після заборони експорту пшениці Індія також обмежила експорт цукру лише на рівні $10 млн. Обмежувальні пороги призначені для зниження внутрішніх цін. Проте, ненавмисним наслідком цих дій у травні є зростання цін на інші зернові. Зокрема, на рис. Так, на  Близькому Сході на рис басмати ціни зросли на $20–30 за тонну. Повідомляє psm7.com.
Індія — один із найбільших світових експортерів цього продукту, майже 30% світового ринку припадає саме на неї. Такий сценарій, разом із труднощами у постачанні пшениці, можуть підвести частину людства до межі голоду.
Найближчі конкуренти на цьому ринку в Індії – В’єтнам та Таїланд. Але їх обсяги непорівнянні з індійськими – 172 мільйони тонн у Індії проти 44 мільйонів у В’єтнаму та 32 у Таїланду. Вище лише Китай зі своїми 215 тоннами, але практично все у Піднебесній йде на внутрішній ринок.
У результаті, окрім голоду в арабських та африканських країнах, вже восени можуть очікувати проблеми і в Азії.
На тлі вторгнення Росії в Україну та зростання продовольчої інфляції кілька країн, у тому числі США, закликають владу Індії скасувати мораторій, особливо на пшеницю. Індія заявила, що поки що не планує знімати заборону, але продовжить постачати зерно країнам, які вимагають його для потреб продовольчої безпеки. (Поки що обмеження на цукор, ймовірно, вплине на світові поставки та ціни, оскільки експорт цукру з Індії досі був нижчим за введене обмеження).
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ