Волонтери - це завжди активні мешканці громади, це ті, кому не байдуже

За матеріалами інтернет-видань 22.04.2023 555
Волонтери - це завжди активні мешканці громади, це ті, кому не байдуже

Програма U-LEAD розпочала серію інформаційних заходів щодо розвитку волонтерського руху в громадах. І першим долучився до цієї серії Регіональний офіс "U-LEAD з Європою" у Дніпропетровській області.
Експертки з волонтерських програм «U-LEAD з Європою» Анна Бондаренко та Олена Вузька поінформували про теоретичні та практичні засади діяльності волонтерів. Вони ознайомили учасників сесії із основними нормативними актами і документами, що регламентують волонтерську діяльність в Україні, а також обговорили форми та напрямки волонтерства у громадах.
Кожній громаді було ким представити активну волонтерську діяльність на місцях. Бо їх мешканці роблять надто важливу на сьогодні справу - допомогу там, де вона вкрай необхідна.
Активісти плетуть маскувальні сітки та роблять окопні свічки, організовують "кухонні батальйони", допомагають переселенцям та виходять на толоки, шиють елементи військового строю та збирають кошти на дрони.

"Волонтери - це завжди активні мешканці громади. Вони не існують десь окремо. Це ті, кому не байдуже, хто за власним бажанням та безоплатно у вільний час готові працювати на користь суспільства або конкретної людини. Це інвестиція кожного у те, аби життя мешканців громади змінювалися на краще", - підкреслили спікерки.

Всі знають, що волонтерство - це добровільна, неприбуткова, суспільно корисна діяльність. Згідно із законом ОМС мають забезпечувати сприятливі умови для волонтерства, підвищувати суспільний престиж, розвивати, підтримувати і заохочувати волонтерський рух.
Як зазначено,  в громадах можуть надаватися приміщення комунальної власності для проведення заходів, може бути інформаційна підтримка, або розроблятися цільові програми підтримки волонтерства.
Представники самоврядування і волонтери можуть підсилювати один одного. Наприклад, громадська організація може залучати фінансування на проєкти відновлення або розвитку. Так, прикладом служить досвід співпраці місцевої влади і волонтерських організацій Перещепинської громади.
Як зазначила Світлана Булава, начальниця відділу інвестицій Перещепинської міської ради, в громаді  підписаний меморандум про співпрацю міської ради і чотирьох громадських організацій. Результатом спільної діяльності стали ініціативи щодо допомоги ЗСУ, переселенцям, покращення благоустрою, створення коворкінгового центру, залучення донорських коштів для реалізації проєктів.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ