Вперше в історії БПЛА вразили на території рф стратегічні бомбардувальники

Григорій Давиденко 06.12.2022 274
На зображенні може бути: літак та на відкритому повітрі
      Напередодні Дня Збройних сил України сталася історична подія великої ваги - вперше стратегічні бомбардувальки рф були вражені на її території безпілотниками. На своїй сторінці в ФБ військовий експерт Юрій Бутусов назвав 8 вагомих пунктів значення і наслідків цієї події.
    Юрій Бутусов, пряма мова.  Історичний успіх: удар безпілотниками по стратегічним ракетоносцях рф врятував Україну від ракетного залпу трьох літаків
З повідомлень у соцмережах та медіа можна зробити висновки щодо ударів по аівіабазах стратегічних ракетоносців зс рф на авіабазах "Енгельс-1" та "Дягілеве", і наскільки ефективною та продуманою була операція Збройних сил України.
1. Значення: Вперше у війні однією атакою безпілотників частково зірвана стратегічна операція зс рф;
Вперше в історії літаки стратегічної авіації ядерної держави уражені прямо на базі;
Вперше після Другої світової війни бойові літальні апарати непоміченими проникли у центральну росію та завдали точний удар по російській армії.
2. Результати: Судячи з фотографії ракетоносця Ту-22М3 в "Дягілеве", саме цей літак мав виконувати удар по Україні - на фото чітко видно підвішену крилату ракету Х-22. Очевидно, не одна така ракета мала запускатись з цього літака, але ЗСУ вдарили на випередження. міноборони рф підтвердило ураження ще двох ракетоносців, очевидно, типу Ту-95МС на аівабазі "Енгельс-1". Даних про ушкодження та втрати нема, але усі ці літаки не змогли взяти участь у ракетній атаці на Україну, таким чином, у критичний момент залп росіян було зменшено як мінімум на 6-12 крилатих ракет. Через програмування політного завдання швидко перевішати ракети з одного літака на інший неможливо. Тобто удар безпілотників став успішним- менша кількість ракет у залпі суттєво підвищила ефективність роботи нашої ППО. В розвиток цього удару невідомий безпілотник вранці 6 грудня завдав удар по складу пального на авіабазі "Курськ", російська ППО знову не спрацювала, і пожежу не можуть загасити багато годин.
3. Втрати зс рф: Ту-22М3 зазнав серйозного ушкодження, став непридатним для вильотів та потребує капітального ремонту і заміни хвостової частини. Знищена машина - це аеродромний пусковий агрегат АПА-80, мобільна станція живлення.
У результаті удару у "Дягілеве" міноборони рф було змушене визнати втрати авіаційного персоналу, який готував ракетоносець до вильоту - визнано як мінімум 3 загиблих та 4 поранених, їхні імена та прізвища оприлюднені та підтверджуються повідомленнями у соцмережах.
4. Технологічний успіх: База "Дягілеве" знаходиться у 500 км від України, база "Енгельс-1" - приблизно в 700 км. Це не перший випадок атаки безпілотниками: 7 жовтня невідомий безпілотник атакував стратегічні ракетоносці Ту-22М3 на авіабазі "Шайковка" у 200 км від кордонів з Україною. Була інформація про пошкодження двох Ту-22М3, але космічні знімки це не підтвердили. Проте росіяни перемістили свої Ту-22М3 подалі від кордонів з Україною - в "Дягілеве". За повідомленням росян, для удару застосовані переобладнані реактивні безпілотні розвідники Ту-141 або Ту-143 виробництва СРСР, які розроблені у 70-х роках та випускались до 1989-го. Свідчень цьому росіяни поки що не оприлюднили. Очевидно, що невідомі безпілотники стали саморобною зброєю, виготовленою в Україні, що є серйзоним технологічним успіхом.
5. Провал російської ППО: Невідомі безпілотники не були помічені та перехоплені російською системою протиповітряної оборони. Судячи з ураження авіаційного персоналу біля літака, на базі "Дягілеве" не було попредження про атаку, військові не змогли врятуватись. Це говорить про те, що переважна кількість російських зенітно-ракетних комплексів та радарів ППО зосереджені на фронті та несуть там значні втрати, тому у росіян не вистачає сил і вони не спроможні побудувати щильну оборону навіть своїх стратегічних об'єктів. Особливо вражає, що на базі стратегічної авіації РФ навіть не побудовано забору, а для захисту ракетоносця не побудовано ні ангарів ні капонірів, і літаки захищає барикада з шин як у нас на Майдані (це диво добре помітно на фотографії під крилом).
6. Розвідка та застосування: Очевидно, що розвідка України та НАТО заздалегідь отримала інформацію про підготовку до атаки ракетоносців, про час та місце старту, точні координати розташування літаків, на які були підвішені крилаті ракети. ЗСУ вдарили зранку на випередження масованої ракетної атаки, яка відбулась увечері. Планування маршруту заходу на ціль та обрання часу в цій операції виявилось абсолютно вірним, і дозволило досягнути раптовості і виконати завдання. Цей позитивний досвід планувальників треба відзначити.
7. Чи призначать у рф когось винним? Очевидно, ні. Після того, як 18-річний пілот Матіас Руст непоміченим пролетів скрізь усю ППО СРСР у 1987-му році та приземлився на Червоній площі, було звільнено та засуджено близько 200 генералів та офіцерів ЗС СРСР. Подав у відставку міністр оборони Соколов, командувач військ ППО, командувач армії, корпусу, дивізї та бригади ППО. Але росія - це не СРСР. Кланово-мафіозні стосунки тут набагато глибші, міністр оборони шойгу - особистий друг господаря рф путіна, а командувач Повітряно-космічними силами, у склад яких включені війська ППО генерал суровікін одночасно командує війною проти України, і користується підтримкою путінських мафіозних ватажків кадирова та пригожина. Тому ніяких покарань не буде, хоча цей удар безпілотника був не першим.
8. Політичний та інформаційний вплив: Україна показала усьому світу, що незважаючи на перевагу росії у кілька порядків у кількості людей та бойової техніки, ЗСУ здатні знаходити імпровізовані та неочікувані методи знищення російських окупантів. Удар по стратегічним ракетоносцям показує наскільки вразливі російські ядерні сили, і наскільки послабшала оборона рф, яка змушена кинути усі сили для захоплення України. Це велика моральна перемога та урок для подальших дій.
       Слава ЗСУ!
На зображенні може бути: на відкритому повітрі
     Цікаві висновки із зухвалої атаки найбільших бомбардувальників лаптєстану зробив і політолог-міжнародник Тарас Чорновіл. Як воїн-строковик з блакитними погонами "літуна" колишнього Радянського Союзу, він ще з тих часів добре знає льотно-аеродромні справи, чим щедро поділився на сторінці ФБ.
      Тарас Чорновіл, пряма мова.  
      Щодо вчорашньої атаки на два аеродроми стратегічної авіації в рашистській педерації. Узагалі то, це для рашистану і шок, і дика ганьба. Аеродроми, де розташована більшість ракетоносців, здатних нести ракети з ядерними боєголовками, були атаковані безпілотниками за багато сотень кілометрів і вся хвалена рашистська ппо нічого не помітила. Більше того, саме на таких аеродромах, знаю з досвіду служби ще за совка на аналогічному в Озерному, є й база зберігання самих ядерних боєголовок та їхнього обслуговування. Ще раз - стратегічних ядерних боєголовок, а не лише тактичних. Це, щоб уявити масштаб проколу.
      Думаю, що зараз потилицю чухають і в Пентагоні, де напрацювали ідеальні й дуже дорогі операції по нейтралізації ядерного потенціалу рф, а тут, виходить: "Що, можна і так було?!" Захист ядерного об'єкту, який мав лякати увесь світ, практично відсутній. А цікаво: може й отой хвалений-перехвалений щит навколо москви так само працює? Припускаю, що про це задумалися зразу в трьох столицях. Ні, навіть у чотирьох, я ще про Пекін забув.
       Чим збили? У нас дуже почали чомусь обурюватися на рашистську заяву, що це зроблено реактивним безпілотником Ту-141 "Стриж" ще давнього радянського виробництва. А чому? Це лише посилює ганьбу рашки та її армії, яка не змогла протидіяти такій, як раніше вважали, примітивній загрозі. У нас запас цих "Стрижів" у минулі десятиліття використовували лише у ролі мішеней при ракетних стрільбах. Наявні їх цілі склади в ряді постсовєтських країн. І якогось якісного бойового їхнього застосування досі не було. Пригадуєте, один запущений рашистами "Стриж" на початку війни втратив ціль і попхався по прямій, доки не випалив усе пальне та не впав на околиці Загреба. Після того їх ніби й не застосовували. Занадто помітні для ппо й дуже погано керовані...
         Це в чиїх руках погано керовані та для чиєї ппо помітні? рашистська ппо може й працювала колись добре, але вони ж її майже обнулили, масово переробляючи С-300 для стрільби по наземних цілях та перетягнувши до нас і частково тут втративши майже всю свою РЕБ. Зараз схопилися за голову й щось відновлять, але ж цілісна система ппо твориться роками. Нашу сформували з 2014 року за ініціативою Петра Порошенка, а до того, вона була такою самою дірявою. Якби її мали почати формувати 24 лютого, то вся Україна була б суцільним Маріуполем.
     А от із низькою якістю Ту-141, то це правда, але не вся. Його основні конструктивні елементи створювали в нас у Харкові, а двигун на нинішній запорізькій Моторсічі. І численні повідомлення, що наші військові щось конструюють та випробовують, могло стосуватися не лише зовсім нових проєктів, бо так не буває - навіть за формальними вимогами від розробки до взяття на озброєння проходять роки. Зараз щось дуже рекламують про спільну ідею фонду "Поверись живим" та ніби того ж ГУР, який до цього, як я до балету. Це більше схоже на чергову аферу із "супутником Притули", але могло бути й інформаційним прикриттям доробки вже існуючих проєктів БПЛА з часів СРСР або періоду президенства Порошенка - тоді теж багато розробили, але Зеленський умисно заблокував усі програми на особисте прохання путіна.
     Тому й "Стриж" міг отримати нову електроніку, навігацію, елементи проти РЕБ, модифікацію двигуна та посилену бойову частину. З відео видно, що вибухнули не стандартні 150 кг. вибухівки, а відчутно більше, тим паче, що вибух був одномоментний, без детонації. Відповідно, його могли наново відцентрувати під подвоєну кількість вибухівки та з наповненням вибуховим елементом хвостової частини, призначеної для парашута. І це вже, фактично, новий літальний (а для рашиків і лЕтальний) апарат.
        Такий варіант цілком реальний, для нас гідний гордості, а для кремляді навіть подвійно принизливий. А щодо інших варіантів, то треба переглянути парк БПЛА, створення якого ініціював Турчинов. Там були відповідні задуми не лише щодо розвідувальних БПЛА, але я не знаю, на якій стадії їх втілення обірвав Зеленський у 2019 році.
          Іще про вчорашні атаки на рашистські аеродроми. Про них і в нас, і за кордоном ще довго будуть писати, бо подія абсолютно екстраординарна. Отже, трошки з більш-менш офіційних підсумків цієї атаки.
Удари були нанесені по двох аеродромах стратегічної авіації з чотирьох у європейській частині рф: «Дягілєве» та «Енгельс-1», з якого здійснюють регулярні терористичні атаки проти України. Якраз "Енгельс" єдиний пристосований для носіїв ракет Х-101.
   Авіабазу «Дягілєве» в Рязанській області, за інформацією з рашистану, атакували два невстановлені БПЛА. Вибух відбувся в ангарі зберігання 360-го авіаційного ремонтного заводу (там даних про результати не бачив) і біля заправника поряд із злітно-посадковою смугою. Пошкоджено 2 літаки Ту-95МС і Ту-22М3. 6 загиблих, 11 поранених.
      Аеродром стратегічної авіації «Енгельс-1» атаковані невстановленим об'єктом о 06:42. Пошкоджено два літаки Ту-95МС безпосередньо в місті їхнього базування. В одного з літаків уже була підвішена ракета Х-22, призначена для нанесення некерованих ударів по містах України. На жаль, ракета не здетонувала.
Властиво, в розпорядженні стратегічної авіації рф залишаються лише два аеродроми в зоні атак проти України: Шайківка та Моздок. Шайківка й зараз є місцем базування відповідної армії, а Моздок може служити лише для тимчасового базування більшості видів стратегічної авіації. А ще всі 4 стратегічні аеродроми входять у радіус 1000 кілометрів досягнення "чиїхось невстановлених БПЛА".
       Що далі? На рашці тепер мусять кардинально перетрусити свою ппо, на що піде багато часу й море ресурсу, а надалі тихо надіятися, що туди знову не прорветься оте сакраментальне "щось". А ще вже зараз треба кудись перебазовувати своїх стерв'ятників. А стратегічна авіація - вона вимагає особливих умов. І смуга, й обслуговування, й місця для розташування повітряної армії. Кілька таких аеродромів залишилися в Україні, а чи не єдина дійсно придатна для тривалого базування авіабаза московстану розташована аж на Далекому Сході.
      Тимчасово можна перекинути на ще ряд аеродромів, але з цим на раші, як виявилося, колосальні проблеми. Навіть офіційний перелік військових аеродромів рф уже майже повністю рябить записами про закриття. А решта придатні переважно для винищувально-штурмової чи транспортної авіації. Тому втрата такого надійного авіаційного плацдарму може на роки дестабілізувати і ворожу авіацію, й усю правлячу верхівку, бо такої ганьби рашистська армія... Хотів написати стандартне "ще не переживала", але спохватився - вона ж від самого 24 лютого лише це й отримує: ганьбу, приниження та зневагу.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ