Всеукраїнський аграрний форум у Кропивницькому висвітлив термінові фермерські проблеми

За матеріалами інтернет-видань 18.08.2024 112
Всеукраїнський аграрний форум у Кропивницькому висвітлив термінові фермерські проблеми

Однією з термінових проблем є виплати аграріїв по кредитах під час війни. На думку  Андрія Дикуна, голови #ВАР, існує велика необхідність замороження виплат по кредитних боргах на час війни для аграріїв окупованих та деокупованих територій.
ВАР просить заморозити борги по кредитах на період воєнного стану. У Верховній Раді України є законопроєкт №11180-1 («Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану).

"Прийміть його, зніміть зашморг з людей, бо ми вже маємо приклади суїцидів серед аграріїв через банківський тиск. Друге питання: державна пільгова програма кредитів «5-7-9». Так, це дуже важлива і потрібна програма, і ми всі за неї вдячні. Але кредитні ліміти по ній збільшили лише для тваринництва. Ми просимо збільшити їх для всіх аграріїв. Також давайте створимо робочу групу і напрацюємо пропозиції для дії програми «5-7-9» для аграріїв тимчасово окупованих та деокупованих територій», - висловив свою позицію Андрій Дикун.

Бізнесмен Сергій Рибалко з Херсонщини розповів, що його підприємство знаходиться в окупації, але справедливості годі чекати з боку Національного банку України та Міністерства фінансів України, зокрема щодо замороження кредитів і підтримки підприємців, які втратили бізнес.

«Ми з вами, ось таким складом, як ви зараз приїхали на форум, вже збиралися півроку тому та розробляли заходи для окупованих і деокупованих територій, і ви їх не прийняли. Нічого не змінилося. Аграріїв з цих територій судять за борги, банки не виконують ваші рекомендації, а позиція НБУ – зневага аграріїв, які переїхали з окупованих територій і готові працювати. Чому не зробити пільгові кредити для цих людей? Що вам заважає? Мінфін різко виступив проти! Сподіваємося, що ви, як держава, зміните свою позицію на користь українських людей. Також сподіваємося на підтримку Нацбанком законопроєкту №11180-1», - підкреслив Сергій Рибалко.

Присутні на Агрофорумі аграрії поділилися численними прикладами несправедливого ставлення банків до сільськогосподарських підприємств. Вони закликали владу дослухатися до звернень постраждалих компаній, прийняти вищезазначені пропозиції та діяти на користь українського агробізнесу. Це питання, схоже , турбує лише самих  сільгоспвиробників, які намагаються дбати про виживання галузі і загалом про національну економічну безпеку.

 

Всеукраїнська Аграрна Рада

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ