Як посуха в Європі впливає на водність річок

За матеріалами інтернет-видань 28.08.2022 390
Як посуха в Європі впливає на водність річок

Рейн - Німеччина

 

За даними кліматологів, посуха, що охопила Європу, може стати найгіршою за останні 500 років. У звіті програми ЄС зі спостереження за Землею (Copernicus Europe's eyes on earth) зазначається, що майже половина з 27 країн ЄС перебувають під загрозою посухи. При цьому умови погіршуються у Бельгії, Франції, Німеччині, Угорщині, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Румунії та Іспанії. Про це пише кафедра гідрології та гідроекології КНУ ім. Тараса Шевченка.
Зазначається, що небезпека посухи зростає і  за межами ЄС, у Великій Британії, Сербії, Україні та Молдові. Copernicus зазначає, що брак дощу та низка хвиль спеки з травня призвели до посушливих умов та зниження рівня води у річках.
Каналами та річками Європи щорічно перевозять понад 1 т вантажів у розрахунку на одного жителя регіону, і такі вантажоперевезення приносять у місцеві економіки близько $80 млрд. на рік.
Річка Рейн – центральна ланка для європейських внутрішніх водних шляхів – фактично може стати непрохідною для суден. Відповідно, це заблокує постачання річкою палива й вугілля, яке дуже важливе для німецьких ТЕЦ.
Рівень води впав і в дельті Рейну-Маасу-Шельди, що в Нідерландах. Через це морська вода потрапила в систему шлюзів і каналів країни, що загрожує резервуарам питної та іригаційної води.
Через спеку Франція змушена обмежити роботу кількох атомних станцій, бо температура води у річках Рона та Гаронна стала надто високою, щоб її використовувати для охолодження ядерних реакторів. Це ще більше посилило енергетичну кризу в країні.
Рівень води в річці По в Італії впав до такої низької позначки, що її не можна використовувати для рисових полів та вирощування молюсків. Через посуху й нестачу води влада попередила, що третина італійської сільськогосподарської продукції перебуває під загрозою.
Дунай, через обміління вимагає проведення робіт з поглиблення дна. Десятки суден у Болгарії, Румунії та Сербії змушені чекати, доки шлях стане доступним.
Відчувається вплив посухи і в Україні. Зокрема, за липень цього року приплив до Дністровського водосховища становив лише 19% місячної норми. За даними Укргідроенерго, це найменше середнє значення припливу води у липні за весь період експлуатації Дністровського водосховища, починаючи з 1985 року. Мала водність призвела до того, що у липні виробіток електроенергії на Дністровській ГЕС зменшився на 43% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому Укргідроенерго забезпечує екологічні скиди в нижній б’єф. Це призвело до спрацювання протягом липня Дністровського водосховища майже на 1,5 м, - повідомила кафедра гідрології та гідроекології КНУ ім. Тараса Шевченка.


Луара - Франція

Дунай - Румунія


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ