Як у Дніпрі штурмували дитячий «Штурм»

За матеріалами інтернет-видань 27.03.2024 566

Стали відомі прізвища посадовців з Дніпра, які обкрадали дітей у комунальному закладі “Штурм”

Обласна прокуратура повідомила про підозру директорці та шести посадовцям дитячо-юнацького центру Дніпровської міської ради в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем.

 

Як ми раніше повідомляли, правоохоронці викрили сімох посадовців КПНЗ «ДЮЦ «Штурм» Дніпровської міськради, які заволоділи коштами на відпочинок дітей в безкоштовних літніх таборах, де займались патріотичним вихованням молоді.

Нові деталі повідомив дніпровський активіст Олександр Славний та ІА “Антикорупційна правозахисна рада”.

Посадовці встановили «благодійний внесок» для перебування в літніх таборах, хоча ці послуги були безкоштовними. Свої «послуги» корупціонери оцінювали від 1200 до 3200 грн за зміну.

Невже наживатись на дітях – це «традиція», яка закріпилась серед посадовців Дніпропетровської міської ради? Так, нещодавно ми провели журналістське розслідування відносно розкраданнях на ремонтах шкіл, і це не єдиний «подвиг» заступниці мера пані Сушко, яка завідує середньою освітою в Дніпрі, про який ми писали, – зазначають у “Антикорупційній правозахисній раді”.

Отриманні кошти організатор злочинного угрупування розподіляла між членами – іншими посадовцями. Лише за три місяця протиправної діяльності на дітях нажились на півмільйона гривень.

Ще наприкінці 2023 року розпочато кримінальне провадження 42023040000000299. За погодженням прокурора до суду направлено клопотання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

У офіційному повідомленні Дніпропетровської обласної прокуратури мало конкретних даних. Тому активісти провели журналістське розслідування з орієнтиром на власні джерела в Департаменті гуманітарної політики Дніпровської міськради.

Слід зазначити, що конкретну інформацію вже розмістили деякі ЗМІ, але вона не є повною. Так, телеграм-канал «Дніпро оперативний. Війна» опублікував ім’я організаторки угрупування – нею виявилась Ірина Герліванова, колишня директорка Комунального позашкільного навчального закладу «Дитячо-юнацький центр «Штурм». У «Штурмі» займались патріотичним вихованням дітей, – пишуть активісти.

У ІА “Антикорупційна правозахисна рада” дійшли висновку, що можуть бути причетними до розкраданні грошей на дітях наступні особи, які безпосередньо курували табори:

  • Герліванова І.А., колишня директорка КПНЗ «ДЮЦ «Штурм» (на фото анонсу вона стоїть поруч зі своїм босом Борисом Філатовим);
  • Власенко Є.М., заступниця директора з навчально-виховної роботи;
  • Драган А.А., колишня заступниця з навчально-виховної роботи;
  • Шаломаєв І.О., колишній заступник директора з навчально-виховної роботи;
  • Смірнова В.В. (відділ організаційно-масових заходів);
  • Мєняєва А.С., завідуюча відділом;
  • Жельська І.М., завідуюча напрямом.

Згідно інформації джерела з Департаменту гуманітарної політики ДМР, Шаломаєв є сином Герліванової від першого шлюбу, а Драган – рідною сестрою.

Список осіб заснований на тому, що ці особи безпосередньо курували ці дитячі табори, а отже можуть бути причетними до зловживання службовим становищем та заволодіння коштами. Саме ці особи мали контакт із батьками та схиляли їх оплатити послуги, які насправді є безкоштовними.

Одним з напрямків діяльності КПНЗ «ДЮЦ «Штурм» є діяльність літніх майданчиків або таборів для дітей для їхнього відпочину, які діють також з метою патріотичного виховання молоді. На базі дитячого центру патріотичного виховання «Штурм» були створені підрозділи, а саме «Штурм-Калинова», «Штурм-Перемога, «Штурм-Парус», «Штурм-Тополя», «Штурм-Крокус», «Штурм-FIT».

Так, Власенко була призначена відповідальною за діяльність «Штурм-Крокус», Смірнова – за «Штурм-Калинова», Мєняєва – за «Штурм-Тополя», Жульська – за «Штурм-Парус». Ймовірно, співорганізатором схеми незаконного збагачення стала Драган А.А., яка, по-перше, була правою рукою Герліванової, по-друге, безпосередньо займалась літними майданчиками. Шаломаєв керував роботою всіх таборів, коли Герліванова та Драган були у відпустці.

Ідея збирати гроші з батьків прийшла до ймовірної організаторки угрупування навесні 2023 року, і вона почала її реалізовувати. Для цього залучила підлеглих.

У структурних підрозділах організації створили літні табори, в яких працювали за зарплатню співробітники «Штурму». Її вони отримували з бюджету, й взагалі ці табори повністю фінансувались з бюджету. Але батькам повідомляли, що за перебування їхніх дітей в таборах треба сплатити завідуючому або адміністратору «Штурму»  від 1200 до 3200 гривень за 10 днів. Так зібрали понад 500 тисяч гривень.

Батькам, які передавали кошти, не говорили, що це благодійна допомога. Офіційно  внески не фіксували. Керівники підрозділів казали батькам, що послуги «Штурму» платні, а гроші йдуть на зарплату співробітників, а також на масові заходи, проте, нагадуємо, «Штурм» фінансується з бюджету та є неприбутковою організацією.

Усі особи, причетні до незаконного збагачення, встановлені, їхня роль визначена, буде суд, а до суду відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину. Слід відзначити роботу Дніпропетровської обласної прокуратури, поліції під час досудового розслідування. Завдяки правоохоронцям відбулося припинення діяльності посадовців, які наживались на дітях у «Штурмі», – резюмують автори розслідування.

Олександр Славний додає:  Ірина Герліванова вже є фігурантом іншого кримінального провадження. Восени минулого року її було затримано за незаконний перетин кордону під час воєнного стану. Будучи депутаткою, вона не могла виїздити за кордон. Втім Одарка Біла та Тетяна Журова (на той час директорка та заступця департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання) організували для неї закордонне турне – підготували та підписали фіктивний наказ про відрядження депутатки в Польщу на конференцію. Завідувачка кафедри ВНЗ Олена Биковська організувала підробне запрошення на конференцію.

 Того разу суд обрав для Ірини Герліванової запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Такий запобіжний захід не став перешкодою для скоєння кримінальних злочинів, – пише Славний.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ