ЯКОЇ Ж ПРОБИ ШКІЛЬНІ ЗОЛОТІ МЕДАЛІ?

Микола Ясень 07.07.2023 322

                             

П”ятий рік поспіль теперішнім нашим учням середніх загальноосвітніх шкіл заздрити не приходиться. Спершу Covid-19, а згодом війна погодьтеся не сприяють тому, щоби діти як в молодших класах, так і підлітки в старших мали змогу навчатися з максимальною успішністю. Дистанційне навчання на думку переважної більшості батьків не здатне повноцінно заміняти щоденне очне за партами шкіл, гімназій та ліцеїв. Все це кепсько, звичайно, не весело, якщо так можна сказати. Але ми зараз хочемо звернути увагу на парадоксальний, як на нас, «феномен»: саме у ці останні роки серед випускників зростає кількість тих, що отримують за свої здобутки золоті та срібні медалі. Щойно навіть директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук не витримав і зауважив  наступне: якщо десять літ тому не більше 4% випускників в нагороду за свої старання їх отримували, отож від одного до трьох вихованців на клас, то за підсумками цього року мало не втричі більше. І назвав Лікарчук це явище прикрим явищем з гірким присмаком. Погодьтеся, що не важко здогадатися, чому.

Звісна і відома річ, що золота чи срібна медаль сьогодні претендентам на вищу або будь-яку і іншу подальшу освіту ніяких переваг чи шансів не дає. Це швидше суто моральне задоволення, а також ніколи не зайва впевненість молодих людей у своїх силах, знаннях і здібностях. Тому тут відразу скажемо, що а коли навпаки вісімнадцятилітній юнак чи вісімнадцятилітня юнка першу свою нагороду отримує явно липову, викуплену за батьківські гроші, це зовсім не гарантує благополучне й успішне майбутнє. А тепер знайте таке: щойно у Дніпрі під гаслом «Золота надія» відбулося міське вшанування виходить кращих талановитих і обдарованих підлітків, і на ньому було оголошено, що лише окремо золотою медаллю нагороджений 271 випускник, чим необхідно за логікою речей пишатися і втішатися. І раптом пролунав і інший підсумок – гадаємо, для розумних людей пролунав дисонансом. Справа у тім, що по закінченню одинадцяти класів уже вчорашні учні складали нині головний іспит – так званий Національний мультитест з трьох обов”язкових предметів. Коли за кожен максимально можна було – і бажано - набрати 200 залікових балів. Так от, серед дніпровських випускників і випускниць цього року тільки 87-м змогли домогтися тут максимального успіху бодай з одного предмету, і лише 18 з них золотомедалістів. Погодьтеся, що не густо, якщо ще й не гірше. До речі, з двох предметів по 200 балів набрало лише 16 чоловік, а з усіх трьох одна-єдина дівчина-випускниця.

А де ж ті понад триста випускників середніх загальноосвітніх закладі міста, якщо враховувати і нагороджених срібними медалями, котрих нинішня середня освіта тут визнала образно кажучи стовідсотковими відмінниками?

Як писав один наш колега, думайте. Бот є над чим.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ