ЯКЩО ХОЧЕТЕ ЗНАТИ, ЦЕ ХОЛОПИ І СМЕРДИ НАПАЛИ НА НАС

Микола Ясень 14.10.2022 525

Бояриня Морозова

Доктор історичних наук, директор науково-дослідного інституту козацтва та провідний науковий співробітник Інституту історії України і член наглядової  ради Музею становлення української нації Тарас Васильович Чухліб у свої 56 років в званні сержанта ЗСУ нині відвойовує у рашиських окупантів захоплені ними українські землі. Але перш ніж іти на фронт, він встиг познайомити усіх нас з віднайденим польськими колегами унікальним документом – так званою грамотою, а фактично це з посланням, яке у 1527 році кримський хан Саадет Герай адресував польському королю Сигізмунду Старому. У послані зокрема говориться про московського князя івана ІІІ як про «Івана московського, ваших і наших предків холопа, і теж неприятеля нашого і вашого, з поколінь смерда сина».

Князь московський іван ІІІ правив в хащах і заболочених нетрях довкіл москви доволі на той момент тривалий час - з 1462 року. Чому ж його «колега» кримський хан «величав» такого, ніби знатного Івана холопом, та ще й вважав нащадком бридких смердів? – запитує Тарас Чухліб. І відповідає: та тому, що московське князівство тоді покірно ходило під Кримським ханством і сумлінно платило йому данину. Останнє вважало себе, до речі, спадкоємницею Золотої орди, а московських правителів - своїми  васалами. Знову ж таки якщо хочете знати, то останні «поминки», себто останню данину з москви у Бахчисарай відправляв аж у 1721 році петро І. Це по-перше. А по-друге, саме іван ІІІ ну дуже вже, сердешний, волів, аби його вважали царем. Та тільки щоб одягати царську корону на свою голову, мусив просити дозволу Кримського ханства. Воно йому ж на це дозволу не давало. Мовляв, сиди там у непрохідних лісових зарослях і не рипайся! Власне, навіть і петро І царем став зватися не відразу. Бо «царі» Кримського ханства насправді забороняли московським князям титулуватися царями до самісінької середини ХVІІ століття і називали їх дійсно не інакше, як холопами та смердами.

Серед іноземців почалася мода на колекціонування фото росіян / © Блог "Экзистенциальная Россия"

Так що є тут привід робити «відповідні» висновки. Якщо нагадати, що відома у всій Європі Русь існувала і була знана з другої половини ІХ століття до середини ХІІ-го, і основою її були сучасні українські землі. Це раз. І друге, що варто нагадати, буде доречне мешканцям саме придніпровських країв. Справа у тім, що у 1527 році, коли Кримський хан Саадет Герай надсилав грамоту польському королю Сигізмунду Старому, принизливо відгукуючись у ній про московського івана ІІІ, проти першого порогу на Дніпрі поблизу гирла річки Самара запорожські козаки бунтівливо руйнували Кодацьку фортецю, збудовану п'ятнадцятьма роками раніше за розпорядженням саме того ж таки польського короля Сигізмунда. Отака вона, славна наша історія, шановні земляки.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ