«Якщо система буде боротися не з корупцією, а з тими, хто викриває корупцію...»

За матеріалами інтернет-видань 17.01.2024 276
«Якщо система буде боротися не з корупцією, а з тими, хто викриває корупцію...»
Про тиск на журналістів/активістів.
За останні 2 місяці я знаю мінімум 6 випадків тиску на активістів/журналістів. Просто до того ці випадки можна було списувати на забаганки певних посадовців (татарівської групи або регіональних еліт). Але на цьому тижні це вийшло на наступний рівень. Тиск на Юрій Ніколова, супроводжували медійно в тому чи іншому форматі, 3 телеграм канали, при цьому частини з них асоціюються з владною вертикаллю. Тобто формат тиску перестав приховуватись і став подаватися як норма. Звикайте, вам передають привіт.
Другий кейс за цей тиждень, це коли зливають в мережу багато місячне слідкування за BIHUS.Info та записи. Тобто спецслужби також вирішили, що вже можна публічно показувати відео, що вони пишуть телефонні розмови, встановлюють камери і так далі.
Це також зміна формату, бо до того вони робили записи але не було публічного підтвердження цього.
Це погано, бо наприклад рік тому, десь з січня до квітень, зустрічі/зідзвони з представниками Європи, де я був присутнім, починалися з питання про яйця по 17 грн(цей кейс розкопав Ніколов).
І про цей тиск на Ніколова та Bihus info в Єврокомісії та посольствах знають. Тож схоже наступні 3 місяці зустрічі з представниками України будуть розпочинатися з питання про тиск на журналістів/активістів.
В міжнародній пресі вже вийшли декілька публікацій про цей тиск, тож і в міжнародних медіа це буде з’являтися
В розділах євроінтеграції, там в багатьох моментах та пунктах прописана обов'язкова участь громадськості і цьому присвячено дуже багато уваги. Я читав звіти по євроінтеграції по різним країнам кандидатам, тож тут пропетляти не вийде, якби хтось не хотів.
Наразі ситуацію можуть змінити правоохоронці, які швидко це все розслідують. Але я не вірю в наших правоохоронців, вони за останні 20 років більшість кейсів не змогли довести стосовно тиску на журналістів/активістів. А без цього буде сповільнюватись наш Євроінтеграційний рух.
Тож регіональним князькам, міністерствам/вертикалі треба не намагатися заткнути журналістів/активістів, а почати вирішувати питання корупції, нецільового використання коштів та інше. Якщо система буде боротися не з корупцією, а з тими, хто викриває корупцію, то тоді нам в ЄС йти ше 50 років.
 
З ФБ-сторінки очільника "Громадського контролю" Дениса Селина
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ