З початку року експорт українських плодів і ягід збільшився на 47%

За матеріалами інтернет-видань 23.05.2024 301
З початку року експорт українських плодів і ягід збільшився на 47%

Як зазначає Українська Асоціація Аграрного Експорту, за час повномасштабної війни (2022-2023 роки) виробництво фруктів в Україні знизилось приблизно на 10 %.
Втім, це не було критичним для забезпечення внутрішнього продовольчого ринку.
Торік сумарна виручка експортерів продукції садівництва продовжила скорочуватись, що стало наслідком обмеженого використання ними морської логістики та неможливості повноцінної організації поставок контейнерами.
У 2023 році фруктова група в Україні знову була серед продукції, де збільшення цін виявилось одним з найвідчутніших (+ 20 %), але на це вплинуло збільшення собівартості виробництва і постачання.
Навесні  нинішнього року спостерігається помітне зростання цін на яблука, яке у порівнянні з аналогічним періодом минулого року сягнуло майже 30 % через фактор інфляції і збільшення собівартості виробництва та постачання.
Крім актуального зростання собівартості, спостерігається обмеження пропозиції сортових яблук для споживання у свіжому вигляді та прагнення деяких виробників зберігати продукцію в сховищах до досягнення максимальних цін. Це створює ефект «лавини» при одночасному збільшенні пропозицій на ринку в кінці сезону реалізації урожаю. Поки що яблука дорожчають і, згідно очікувань, їх вартість надалі зростатиме, але це буде пов’язано зі здорожчанням їх зберігання.
У першому кварталі 2024 року фіксується позитивна динаміка в експорті плодів і ягід, який збільшився на 47 % відносно трьох місяців минулого року і дорівнював 87 млн. дол.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ