Газета Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області
Фермер Придніпров'я

За напад на журналістів «Схем» ексглава «Укрексімбанку» Мецгер з підручними отримали копійчані штрафи

Григорій Давиденко 15.09.2022 300

     Українська судова система додала 14 вересня до свого "послужного списку" нове ганебне рішення.

Журналісти-розслідувачі проєкту «Схеми» Кирило Овсянов та Олександр Мазур у жовтні 2021 року записували інтерв’ю в Укрексімбанку з тодішнім головою правління цієї державної фінустанови Євгеном Мецгером (на знімку), яке закінчилося гучним скандалом.

     Під час розмови фінансисту, за словами журналістів, не сподобалося одне із поставлених йому запитань. Тому він наказав охоронцям забрати у медійників камери та дістати з них носії інформації. Ті застосували фізичну силу та видалили записане ним інтерв’ю.

Після гучного розголосу та початку розслідування у правоохоронних органах Мецгер звільнився за власним бажанням. Також було звільнено директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова, які брали участь у нападі.

          Досудове розслідування та проміжкові засідання тривали майже рік і от 14 вересня 2022 року Голосіївський районний суд Києва визнав Мецгера винним у перешкоджанні законній журналістській діяльності (стаття 171 ККУ) та зобов’язав його сплатити штраф у розмірі 3400 гривень, повідомило Радіо Свобода. При цьому права обіймати державні посади його не позбавляли, хоч таку можливість і передбачає покарання за подібний злочин. Осіпова та Тельбізова визнали винними у нанесенні побоїв журналістам та наклали на них штрафи по... 1700 гривень кожному.

Призначити саме таке покарання суд просили державні обвинувачі — прокурори.

«Штраф — це те, що просила прокуратура. Ми будемо обговорювати питання необхідності подання апеляційної скарги від нас, коли ознайомимося з повним текстом судового рішення. Ми запитували, чому прокуратура не просила покарання у вигляді відсторонення від можливості обіймати певні посади. Нам повідомили, що це узгоджено з керівництвом прокуратури. Я хочу відзначити, що ми не задоволені діями прокуратури в цій кримінальній справі», — сказав адвокат постраждалих журналістів Анатолій Попов.

Натомість Євген Мецгер прокоментував вирок суду так: «Рішення є рішення, суд є суд. Приймаємо, як є. Можу погоджуватися, можу не погоджуватись. Я поспілкуюся зі своїми адвокатами, почитаємо рішення, почитаємо всі аргументи і будемо ухвалювати рішення - подавати чи не подавати [апеляцію]».

 Нагадаємо, у квітні Радіо Свобода повідомляло, що заступником міністра економіки може бути призначений Євген Мецгер – колишній голова правління державного Укрексімбанку. Він обвинувачений у кримінальному провадженні про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми».

   Деталі злочину: 4 жовтня 2021 р. під час інтерв’ю журналіст «Схем» запитав Мецгера про великий валютний кредит під заставу проблемного активу, який банк видав бізнесмену, чия компанія сплачує податки угрупованню «днр». Мецгеру не сподобалося запитання і за його наказом співробітники банку застосували фізичну силу до оператора, відібрали у нього дві камери та картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео.

7 жовтня «Схеми» опублікували матеріал «Мецгер, «днр», SkyMall та $60 мільйонів. Розслідування «Схем» про «Укрексімбанк». Відео нападу біло відновлено і опубліковано. Наглядова рада Укрексімбанку почала поглиблену перевірку кредитної угоди на $60 млн для купівлі під заставу столичного ТРЦ Sky Mall.

     Українське законодавство напад на журналіста під час виконання ним своїх професійних обов'язків прирівнює до нападу на працівника правоохоронних органів. Напад на групу "Схеми" був груповим, що обтяжує провину злочинців. Голосіївський районний суд визнав Мецгера з колегами винним у перешкоджанні законній журналістській діяльності (стаття 171 ККУ). Але те, що було насправді, має явні ознаки статті 345-1 ККУ "Погроза або насильство щодо журналіста", де відповідальність серйозніша. Очевидно, прокурори допомогли винним уникнути відповідальності, а суд "проштампував" їхнє "звинувачення".

      Народний депутат, ексрадник президента України Гео Лерос обурився рішенням київської Феміди у соцмережах:

    - Побити і заволодіти майном журналістів, погрожуючи їхньому здоров'ю і життю, в країні 95 кварталу - це менше ста євро штрафу і все (ми ж в ЄС крокуємо, тому перерахую одразу в євро, а ви самі прирівняйте до європейських цінностей🤷🏻).
Тепер це знають всі чиновники і журналісти.
Це віднині звичайна такса, як приблизна вартість поїздки в європейській столиці з аеропорту в центр.
І так, вони продовжують далі «служити» державі і не позбавлені такої можливості ні юридично, ні політично.
Це ж сімейний друг акторки 95 кварталу Олени Кравець, а квартал «своих не бросаем», особливо, коли грабують разом.
Давайте і далі мовчати про це все, «це ж дрібниці», як зауважив один із катів журналістів.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ
Фермер придніпров'я

Новини Дніпропетровської області , надзвичайні події районів і громад ОТГ Дніпропетровщини сьогодні, головна інформація про ринок землі в Україні, сільські новини та інформація про коронавірус, останні аграрні і кримінальні повідомлення - щодня читайте на сайті обласної газети "Фермер Придніпров'я".

Сайт вітає передрук, як повний, так і частковий, за умови зазначення відкритого гіперпосилання на не нижче другого абзацу тексту з передруком або частковим передруком публікації.
Використання текстової та графічної інформації сайту можливе лише за умови активного гіперпосилання на газету "Фермер Придніпров'я"