«Здоров’я» ґрунту стоїть на «трьох китах»

За матеріалами інтернет-видань 19.12.2023 271
«Здоров’я» ґрунту  стоїть на «трьох китах»

У ході конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?" спеціалісти-ґрунтознавці поділилися досвідом регенерації грунтів. Зокрема, Вікторія Олійник, агрохімік агрономічної служби компанії Astarta-Kyiv, зазначила, що покращення «здоров’я» ґрунту в Астарті стоїть на «трьох китах»: агрохімічний аналіз ґрунту, декарбонізація та компостування.
Щодо агрохімічного аналізу ґрунту, то в компанії майже десять років діє власна агрохімічна лабораторія, яка забезпечує повний комплекс обстеження ґрунту.
Щороку Астарта може «закривати» до 40 тис. га із вузькою сіткою відбору в три гектари. Це дозволяє обстежувати усі площі один раз на п’ять років, досліджуючи показники: рН, Сорг, Nлг, P2O5, K2O, Ca, Mg, Na, S, грансклад, вміст вологи в метровому шарі щороку. Результати використовуються для подальших розрахунків норм добрив, потреб в меліорації, планування агротехнічних заходів протягом вегетації.
На думку Вікторії Олійник, обробіток будь-якого поля слід починати з повноцінного аналізу ґрунту. Після цього важливо розробити індивідуальний підхід до кожного масиву, залежно від отриманих показників, щоб зберегти природну родючість ґрунтів, а, можливо, і покращити їх стан.

"Останнім часом Астарта проходить серйозні зміни, що стосуються кількості внесених мінеральних добрив. Зменшення їх норм і розширення площ, насичених органічними добривами, спричинено як економічними факторами, так і пошуком шляхів регенеративного землеробства", - зауважила експертка.

Щодо декарбонізації, то в компанії прагнуть покращити структуру ґрунту шляхом збільшення вмісту органічної речовини та ґрунтової мікробіоти. Оскільки, ґрунти з хорошою структурою, високим рівнем органічних речовин і здоровими мікроорганізмами здатні краще утримувати воду, поглинати вуглець і протидіяти ерозії.

"Астарта робить акцент на ґрунтову секвестрацію вуглецю. Основні заходи, які зумовлюють такий ефект: збільшення безвідвального обробітку ґрунту, висів покривних культур, оптимізація живлення з метою стабілізації азоту в ґрунті, а також ощадливе використання природних ресурсів", - підкреслила Вікторія Олійник.

У такому процесі, як компостування, Астарта другий рік розвиває проєкт, де відходи  тваринництва переробляються у компост.
У перший рік було перероблено лише 1% гною, у 2023 році ця цифра зросла до 10%.
Таким чином, компанія на своїх "трьох китах" розширює практики сталого розвитку і впроваджує короткострокові та довгострокові інструменти адаптації до зміни клімату та пом’якшення її наслідків.

 

Astarta-Kyiv

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ