Жінки навчаються бути трактористками, ковалями і операторками дронів

За матеріалами інтернет-видань 13.03.2024 364
Жінки навчаються бути трактористками, ковалями і операторками дронів

Ринок праці поступово переорієнтовується на залучення жінок у професії, які ментально вважаються чоловічими. Минулого року 677 жінок стали операторами заправних станцій, 253 – машиністками насосних установок, 14 – водіями навантажувача. Повідомив Державний центр  зайнятості.
Зазначається, що у Львівському центрі професійно-технічної освіти навчалися 3 трактористки; у Дніпропетровському ЦПТО 26 жінок навчалися керувати дроном,  в Одеському ЦПТО - 6 жінок токарів та 7 лицювальниць-плиточниць; в Івано-Франківському, Полтавському та Сумському ЦПТО - 37 операторок котельні та 15 жінок – машиністок котельні; у Рівненському ЦПТО - 3 верстатниці деревообробних верстатів та 2 електрозварниці ручного зварювання, а також є жінка, яка отримає кваліфікацію коваля ручного кування.
У інших закладах освіти протягом минулого року жінки навчались за такими професіями як верстатник – 23 особи, електрогазозварник – 18, електромонтер – 6, водій навантажувача – 4.
За програмою ваучер на навчання популярними у жінок залишаються традиційні професії: швачка, кравець, кухар, кондитер, молодша медична сестра з догляду за хворими, а також спеціальності: психологія, медсестринство, соціальна робота, медицина, ІТ напрямок, освіта, харчові технології.
Разом з тим, є серед жінок такі, хто обирає для навчання такі професії, як тракторист, зварювальник, охоронник, електромонтер устаткування, водії навантажувача, машиністи та оператори котельні, слюсарі-ремонтники. Є приклади, коли українки навчаються за професією сапер або машиніст електровоза.
Наразі ваучер може бути виданий для навчання за 124 професіями та спеціальностями. У 2023 році спрощено процедуру отримання ваучера. Заявку можна подати онлайн через офіційний сайт Державної служби зайнятості.
З початку 2024 року  2,6 тисяч жінок отримали ваучер на навчання за різними професіями.
Також для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної освіти Державної служби зайнятості діє експериментальний урядовий проєкт з організації професійного навчання.

Ветерани та ветеранки отримали можливість, незалежно від рівня їх освіти, безкоштовно пройти підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації.
Цього року до навчання приступили вже 40 захисниць за  професіями: адміністратор, водій автотранспортних засобів (категорії С) та освітніми програмами: особливості використання безпілотного літального апарата в умовах воєнного стану, цивільний захист у сучасних умовах, основи психологічної допомоги населенню в умовах воєнного стану, соціально-психологічні аспекти роботи з учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, практичний курс психологічної просвіти, адаптації та розвантаження тощо.
За словами директорки департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Оксани Смолій, відповідно до бюджетної програми заходів із професійної адаптації ветеранів та членів їх сімей, а також членів сімей Захисниць і Захисників України сім жінок з Тернопільщини змогли отримати права категорія А1 (тракторист). Загалом професійне навчання в рамках програми пройшли 54 особи, з них 29 жінок.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ