Знайдені «Дніпробудівські» мечі фахівці пов’язують із подіями 972 року – останнім боєм руського князя Святослава

За матеріалами інтернет-видань 10.12.2022 1093
Знайдені «Дніпробудівські» мечі фахівці пов’язують із подіями 972 року – останнім боєм руського князя Святослава

24 листопада 1928 р. археолог Володимир Грінченко доповідає начальнику експедиції Дмитру Яворницькому про нові знахідки на місці спорудження Дніпрогесу, в котловані біля лівого берега. Серед них був справжній скарб – стародавні мечі.
Повідомляє Хортиця Національний заповідник.

 

"Прекрасні мечі, – пише Грінченко, – хороша робота і хороша сохранність. Тип варязьких мечів. Я надсилаю Вам схематичні малюнки… № 1 та № 2. Клинки залізні, ручки ж, особливо у № 1, сильно посріблена, а сама головка у № 1 опутана верьовочкою з срібного дроту. Де була ручка, сила обвито срібного дроту, що певне обмотана була ручка. По всьому верху меча сила дірочок, видать була усипана камінням, але ні жодного не лишилося».

Невдовзі знайдено ще три мечі.  
Концентрація таких знахідок на невеликій ділянці сама по собі є унікальною. Ці «Дніпробудівські» мечі мають на лезі клеймо «ULFBERHT», як і близько 170 мечів раннього середньовіччя з майже тисячі, виявлених в Європі. На думку археолога А. Кирпичникова це свідчить про найбільше виробництво найдорожчої і престижної зброї, а ULFBERHT – не знак майстра (можливо, він був таким початково), а торгова марка, яка об’єднувала низку зброярень франків IX – першої половини XI ст. Через якість сталі та оздоблення фахівці називають ці мечі «Ролсройсами» середньовіччя: кожен коштував цілого статку і володіли ним лише люди з найвищих верств. Мечі, знайдені на будівництві греблі фахівці пов’язують із подіями 972 року – останнім боєм руського князя Святослава.
На жаль, під час другої світової війни ці мечі були втрачені. Але 2011 року на річковому дні поблизу Хортиці був знайдений ще один меч такого ж типу, відомий сьогодні як «Меч Святослава». Він експонувався в різних містах України і широкий загал знов його побачить після нашої перемоги.
На фото:
1. Лівобережний котлован Дніпробуду взимку 1927-1928 рр. Майже через рік саме тут знайдуть знамениті мечі. Фото з матеріалів Фото-кіно-лабораторії Дніпробуду.


2. Чотири з п’яти «мечів Дніпробуду». Фото 1928 р. з архіву Інституту Археології Національної Академії Наук України.
3. Учасники Дніпробудівської археологічної експедиції влітку 1929 р. у селі Привільному на Дніпрових порогах. У центрі в капелюсі – Д. І. Яворницький, крайній праворуч стоїть В. А. Грінченко. Світлина з родинного фотоальбому В. А. Грінченка


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ