ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО НА ВАШІЙ ПРИСАДИБНІЙ ДІЛЯНЦІ
СЕЛЯНИ, власники перш за все присадибних городів і "дач" та садів знають, скільки сил і часу займає боротьба з бур’янами та шкідниками. Чудовою альтернативою традиційному способу обробітку ґрунту і вирощування рослин є підхід до землеробства без використання механічних засобів обробки поверхні та хімії. Дотримуючись нескладних принципів, можна не тільки заощадити зусилля, а й збільшити врожайність та зберегти екологію. При обробітку городу основний принцип органічного землеробства полягає у відмові від глибокого перекопування ґрунту, бо відтак порушується його структура, відбувається вивітрювання корисних речовин і знищуються мікроорганізми. Крім збереження ґрунту, органічне садівництво закликає боротися зі шкідниками і хворобами без застосування хімічних препаратів, а як добриво використовувати органіку. Згідно з цими правилами, замість перекопування ґрунту вдаються до розпушування на обмежену глибину (до 7 см). Таким чином, зберігається баланс у землі, підвищується її родючість, вона краще протистоїть зовнішньому впливу. Крім відмови від перекопування ґрунту, метод передбачає також цілковиту відмову від мінеральних добрив — замість них використовують природні: компост, гній, перегній, сидерати. Окрім цього, неприпустиме застосування хімікатів — їх замінюють народними методами профілактики і позбавлення від комах та хвороб. Боротьба з бур’янами виконується за допомоги мульчування. Дбайливе ставлення до землі та екології однозначно дає хороший результат: збільшується врожайність і поліпшуються смакові якості плодів. За рахунок збагачення гумусом покращується склад ґрунту. Мульчування грядок притлумлює ріст бур’янів, зменшує необхідність у регулярних поливах, вберігає ґрунт від перегріву. Правильно застосовуючи принципи органічного землеробства, господар витрачає менше сил, часу і коштів, отримуючи вищий і більш якісний результат. Почати заходи на відмову від традиційного землеробства можна як навесні, так і восени. Для розпушування земляної поверхні користуються плоскорізом чи звичайною сапою. Потім по поверхні рівномірно розподіляють органіку: компост, перегній, гній. Восени можна посіяти сидерати. Якщо ділянка заросла травою чи певний час не оброблялася, то траву косять, не збираючи стебел, а зверху укладають шар компосту. За невеликої площі поверхню укривають матеріалом, що не пропускає світла (руберойд, агротканина, лінолеум тощо). У такому вигляді ділянку залишають принаймні на три місяці. Оптимально братися до обробки цілини в середині осені, щоб навесні почати обробку ґрунту і посадку рослин. З плином часу світлонепроникний матеріал прибирають, граблями збирають залишки трави. Поверхню розпушують. Для вирощування овочів розплановують грядки. Розмітку зручно виконувати за допомоги шпагату. На намічених лініях із підручних матеріалів — дошки, шифер тощо — створюють бордюр. Для зручності посадки, догляду за рослинами та збору врожаю ширина грядки має бути не більше 100 см, довжина залежить від ділянки і бажань господаря. Мінімальна відстань між грядками повинна бути 50 см. Після того як грядки облаштовані, беруться за підготовку ґрунту. Якщо процедура виконується восени, то поверхню розпушують і накривають 5-сантиметровим шаром компосту. Міжряддя встилають соломою, сіном або засаджують сидератами. Якщо організація грядок виконується навесні, їх засівають насінням або розсадою. Посадку виконують, користуючись сапкою або плоскорізом. Цими інструментами зручно робити лунки необхідної глибини. Після посадки поверхню замульчовують. Органічний город для початківців не обов’язково повинен займати все вільне місце на ділянці. Фахівці радять опановувати технологію, створюючи кілька грядок. Поступове облаштування дозволить зрозуміти та оцінити принцип і переваги технології, відтак — створити органічний город мрії. Порожнє місце можна засіяти сидератами або газонною травою, організувавши місце для відпочинку. Тим паче, що органічне землеробство дасть змогу отримати високий урожай з меншої за площею ділянки. Протягом вегетаційного сезону стежать, аби поверхня біля рослин була вкрита мульчею. Товщина шару повинна бути не менше 10 см. Полив виконують під стебло рослини. Для підживлення беруть тільки органіку, вона не лише не шкодить екології, а й сприяє збільшенню кількості гумусу в ґрунті. Останній своєю чергою містить усі необхідні речовини та елементи для повноцінного росту і розвитку рослин. Крім курячого посліду, гною і перегною, використовують компост, що включає рослинні рештки і харчові відходи, але не жири та кістки. В органічному сільському господарстві сидератам відводиться одна з головних ролей. Це найкраще природне добриво, зокрема овес, жито, гірчиця, боби, горох, конюшина тощо. Для насичення ґрунту поживними речовинами посадка культур виконується в будь-який час сезону. Навесні, поки земля не прогріється до необхідної температури, висаджують швидкорослі морозостійкі рослини: гірчицю, фацелію або ріпак. Перед висадженням розсади чи висіванням насіння верхня частина скошується і використовується для виготовлення компосту. Коріння сидератів залишають у землі: розкладаючись, вони насичують ґрунт азотом. Після збору врожаю, восени або наприкінці зими, сіють жито чи гірчицю. Зернові скошують напередодні морозів, гірчицю можна залишити до весни. Компост краще виготовляти не в ямі, а на купі. Завдяки цьому до решток забезпечується хороший доступ кисню і за регулярного зволоження розвиваються мікроорганізми, що створюють добриво. (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ") |
|
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Коментарі (0)