Освітня панорама: не мають змоги сісти за парти

За матеріалами інтернет-видань 09.03.2024 1521

 

Олена БЕГМА.

Не мають змоги сісти за парти

ВНАСЛІДОК повномасштабного вторгнення росії 800 тисяч українських учнів (це майже чверть від їх загального числа) змушені були перейти на дистанційну або сімейну форму навчання. Частина дітей, хоч офіційно і здобуває знання дистанційно, по суті, відрізана від школи через відсутність Інтернету та відповідної техніки. Найгірша ситуація у прифронтових зонах, на Сході та Півдні України — в Запорізькій, Луганській, Херсонській та Харківській областях. Утім, така проблема існує і в інших регіонах через постійні повітряні тривоги та небезпеки. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Державною службою якості освіти України після двох років великої війни.

Дистанційне навчання без... учителя

ТИМ ЧАСОМ Міносвіти оприлюднило шокуючу статистику: 25 тисяч педагогів у країні не мають змоги дистанційно викладати предмет, позаяк не мають персонального комп’ютерного пристрою. «Ми працюємо з партнерами, щоб забезпечити гаджетами учасників освітнього процесу на прифронтових територіях, де в них нині найбільша потреба. Сьогодні вже понад 166 тисяч їх доставлено дітям і вчителям у різних регіонах», — порадував перший заступник міністра освіти і науки Євген Кудрявцев.

«Бюджет не гумовий»

ЧИСЛО викладачів вітчизняних закладів вищої освіти перевищує потреби, заявив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький. Зокрема, зазначив він, «бюджет не гумовий» і «збільшення окладів або зарплат викладачів можливе лише у випадку оптимізації мережі вишів». За останній рік кількість вступників зменшилась майже вдвічі, сказав посадовець. «У нас 15 років тому було 630 тисяч випускників шкіл щороку. Позаторік було 360 тисяч, а торік і того менше. І за цей час кількість викладачів не змінилася порівняно з таким суттєвим скороченням кількості абітурієнтів», — констатував Винницький.

Учнівський — у смартфоні, диплом — у «Дії»

МІНІСТЕРСТВО цифрової трансформації анонсувало старт освітнього застосунку «Мрія», який допоможе учням знаходити можливості для розвитку в цікавих їм сферах, вчителям — розвивати освітній процес, а батькам — контролювати навчання дітей. У ньому буде електронна бібліотека, різні навчальні матеріали, інформація про освітні програми, курси, позашкільні активності, олімпіади, гуртки, а також відеоматеріали. А ще буде Мрія-ID — електронний учнівський квиток, який працюватиме так само, як і документи в «Дії».

До речі, про «Дію». Всі освітні документи тепер доступні в цьому застосунку. «Більше не потрібно буде шукати вдома диплом та просити батьків відправити його поштою. При працевлаштуванні не треба нести теку з дипломами, а під час вступу до ЗВО — зі свідоцтвами. Навіть якщо ви виїхали за кордон, усе зручно і під рукою — у смартфоні, — наголосив «цифровий» міністр Михайло Федоров. — Якщо ви є громадянином України, вам виповнилося 14 років і ви маєте ідентифікаційний код, у «Дії» можуть завантажитися документи — від свідоцтва про загальну середню освіту до диплома доктора філософії».

Коли останній дзвоник

В УКРАЇНІ змінили тривалість навчального року у школах. Його подовжили на цілий місяць — до 28 червня. У Міносвіти пояснили такий крок необхідністю компенсувати час навчання, згаяний через повітряні тривоги, внаслідок чого учні та вчителі змушені чимало часу проводити у сховищах. Це призводить до переривання процесу навчання та погіршення опанування знань школярами.

Крім того, цього року школи дістали можливість на власний розсуд формувати графіки навчального процесу та канікул. Що також зумовлено особливостями здобуття освіти під час війни. Через це в деяких школах відмовилися від осінніх канікул, а зимові були різної тривалості та припали на різні дати. Весняні канікули триватимуть із 25-го по 31 березня. Відтак школярам доведеться ще майже три місяці «гризти граніт науки».

Укриттів ще бракує

СТАНОМ на початок року 88% вітчизняних шкіл уже мають надійні укриття. Зокрема, у безпеці під час навчання мають змогу перебувати 93% школярів та педагогів. Тим часом, за даними МОН, у 2024 році на облаштування захисних приміщень виділено 2,5 мільярда гривень, на які заплановано побудувати близько 300 сховищ різних об’ємів, а також виконати модернізаційні роботи у вже наявних. Саме таким чином у держструктурі планують сприяти переходу дітей на очне навчання.

Чи ж тільки він?

ЧАС поставити крапку в резонансній справі про плагіат ексміністра освіти Сергія Шкарлета, якого Верховна Рада відправила у відставку торік у березні. Пам’ятаєте, скільки з його боку було образ і заяв про «підлий наклеп», скільки намагань затягнути цю справу? Він навіть подавав до суду на своїх «недоброзичливців»… Комітет з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти підтвердив наявність 90% (!) плагіату в докторській дисертації колишнього міністра освіти України Сергія Шкарлета та звернувся до МОН із поданням про позбавлення його наукового ступеня доктора економічних наук.

Жорстока «посвята»

ГАНЕБНИЙ випадок стався в одному з училищ Львівщини. На відео, яке було поширене в Інтернеті, видно, як у гуртожитку старшокурсники знущаються з першокурсників, всіляко цькують їх і щосили лупцюють. У такий спосіб, як потім пояснили нападники в ході розслідування справи про цькування (хоча це вже не цькування, а радше катування!), вони, виявляється, «посвячували» молодших колег по навчанню у… студенти.

«Особи, що вчинили неприпустимі дії, відповідатимуть перед законом після розслідування поліції, куди звернулося керівництво закладу. Крім цього, за неповагу до гідності інших учасників освітнього процесу порушники відраховані із закладу та виселені з гуртожитку», — йдеться у повідомленні департаменту освіти і науки Львівської ОВА.

Номофобія — хвороба ХХI століття

ЕЛЕКТРОНІКА, крім того що надзвичайно корисна, привнесла в життя сучасної людини і нове захворювання — номофобію: нав’язливий страх залишитися без свого мобільного телефону чи смартфону. Особливо часто вона зустрічається серед підлітків та молодих людей. Як із цим боротися, ламають голови в багатьох країнах.

Днями уряд Великої Британії оголосив про заборону користування мобільним телефоном і смартфоном під час навчання. Щоправда, деякі тамтешні школи і так уже дотримувалися такої політики, але офіційна заборона на загальнодержавному рівні сприятиме її широкому впровадженню та уніфікації. Навчальним закладам лише надається вибір: накласти цілковиту заборону на наявність телефонів у шкільних приміщеннях або все ж дозволити учням носити цей пристрій при собі в сумці або кишені, проте вимкненим і без використання. Водночас в урядовій постанові наголошується про шкідливий вплив мобільних телефонів, зокрема соціальних мереж, на психічне здоров’я неповнолітніх.

Чи стануть британські школи територіями, умовно кажучи, вільними від мобільників, покаже час. Така заборона вже діє у Франції та Італії. Причому чим вищий рейтинг навчального закладу в країні, тим відповідна заборона зазвичай суворіша.

   Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ