Сільська бібліотека: чий головний біль?

Марина Бабич 11.02.2022 706

Як поінформувала директорка Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія Надія Тітова, у 85 громадах області налічується 446 сільських бібліотек. Тільки 155 з них підключені до інтернету. У  деяких просто відсутні комп’ютери і взагалі немає технічної можливості підключення до інтернету.

За словами Надії Тітової, у звязку з адміністративно-територіальною реформою бібліотекам на селі складно трансформуватися у сучасний книжковий ХАБ. Нині в громадах їх і не закривають, але і не оплачують гідно бібліотечну справу. Наприклад, у показовій  Богданівській сільській бібліотеці Павлоградського району, яка має звання кращої сільської у 2020 році,  працюють два співробітника. Заробітна плата на  рівні мінімальної. Крім мізерних коштів, бібліотекарів  ще переводять на половину робочої ставки.

На ентузіастах тримається бібліотечний світ?

Бібліотека – невидимий фронт, ніколи не бачиш, як вона впливає і діє на відвідувача. Тільки згодом маленький хлопчик, який забігав після уроків погратися на бібліотечному планшеті, не побіжить  цупити курку у сусіда-фермера. Це ніби очевидні речі. Але болючими вони стають з часом.

Всім моїм недобрим думкам перегородила дорогу розмова з Іриною Туєвою, завідувачкою Новопідгороднянської філії №6 СКЗК «Межівська ЦПБ».

Пані Ірина змогла реорганізувати бібліотечний простір у сучасний ХАБ: написала проєкт реформування бібліотеки на суму 400 тисяч грн. з фінансуванням обласної ради, закупила обладнання, ноутбуки, дошки, планшети тощо, зробила комфортною бібліотеку 1955 року заснування. Як результат – бібліотека стала кращою у 2020 році серед сільських. І тримає це звання не один рік! Фонди Новопідгороднянської бібліотеки налічують близько 4 тисяч книг. Понад 400 дітей  - постійні відвідувачі. А щодня приходять готувати уроки, гратися, дивитися мульти або кінофільми по п’ятеро діток.

«Ви б бачили, як біжать після уроків до нас діти з малозабезпечених сімей та  неблагополучних! Вони не мають сучасних телефонів, планшетів, а хочуть знати, цікавляться, чергу чекають  пограти у комп’ютерну гру, інтернет у нас безкоштовний. І популярність бібліотеки з новою трансформацією просто зросла вдвічі.  Мені, справді, хочеться, щоб ці бібліотечні простори для спілкування вивели моїх маленьких земляків у безмежний світ їх великих досягнень», - говорить Ірина Туєва.

Вони зі школи не біжать додому. А мчать до бібліотеки!

Дітям хіба важливо, яка  у бібліотекаря заробітна плата, і де лежать сьогодні поліетиленові карантинні рукавички? Їм головне, щоб у бібліотеки були відчинені двері.

За словами Ірини Туєвої, у Межівській громаді 11 бібліотек, і жодну не закрили. Але чи не означають отримані 4 тисячі місячної бібліотекарської зарплати, що вона вже наполовину зачинена?  

Слухаю Ірину Туєву телефоном і згадую, як сама давним-давно малою забігала до бібліотеки за історичними романами і раділа кожній новій запропонованій усміхненою бібліотекаркою книжці. Це початок, і він може бути фантастичним, як і те, що роблять нині ентузіасти бібліотечної справи.

І щоб там не говорили на навчальних семінарах про  публічну бібліотеку ОТГ, її  подальший розвиток тільки в людях, які її люблять і нею  живуть.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ