Старі фотографії

Марина Бабич 02.01.2022 368
Старі фотографії

«Сію-вію, сію-вію конопелечки,

Сію-вію, сію-вію зеленесенькі», - заспівав на «Євробаченні -2021» український гурт « Go_A».

А чи знаємо ми, як саме вирощували і переробляли коноплі?

Ось так Ніна Бреус у мережі ФБ описує працю з конопелечками. Зокрема, вона пропонує і світлину  1952 року, де колгоспниці села Броварки Гадяцького району Полтавської області готують коноплі до переробки.

 

«Після розповіді мами Мариненко Наталії Романівни 1943 року я зрозуміла, що давні рушники і сорочки цінніші від золота через вкладену у них працю. Спочатку вирощували коноплі вдома. Кожен селянин на своєму земельному наділі висівав коноплі. Місце, де росли коноплі, називали "підмет". Ось і моя бабуся Мовчан Явдокія Яківна сіяла коноплі, а маленька Наталка (моя мама) стерегла їх від горобців, які полюбляли конопляне насіння. Коли вони дозрівали, то руками виривали "плоскінь" і "матірку" (так називали чоловічі і жіночі рослини). У кого поблизу не було води, то викопували копанки і замочували там рослини до того часу, доки не перегниють листя, мили їх, сушили, переносили на обійстя і за допомогою "терниці"( пристосування для перебивання конопель) відділяли "кістрицю" від волокна. Волокно в'язали у "жмені". Коли наставала зима, то на долівці босими ногами м'яли, щоб волокно м'яке було. Коноплі одягали на гребінь, розчісували гребінкою і пряли на прядці, виготовляючи нитку. Нитки намотували на "стільницю", потім на "мотовило", отримували довгі нитки"підміток", згодом їх змотували на "мотальниці" в клубочки. Потім перемотували на "цівки"(очеретяні трубочки), які використовували при тканні полотна. З відходів "клоччя" пряли товсті нитки, з яких ткали рядна і утеплювали верхній одяг. Коли нитки вже підготовлені, в хату вносили ткацький верстат. Явдоха ткала полотно, коли спали діти: лягали - мати тче, встають  - мати тче.

Все це потрібно зробити до Великодня, винести верстат, вибілити хату. Влітку полотно, наткане за зиму, несли до р.Псьол, вибілювали. Потім шили і вишивали сорочки, рушники.

Така ціна вишитої давньої сорочки або рушника», - написала у ФБ  Ніна Бреус.                                   

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ