Світу загрожує нова продовольча криза

За матеріалами інтернет-видань 13.12.2021 375

Зростання світових цін на мінеральні добрива може призвести до продовольчої кризи, прогнозує Світовий банк. Він обумовлений падінням випуску мінеральних добрив у Європейському Союзі та Китаї через брак природного газу та вугілля відповідно, що змусило місцеві хімічні компанії піти на скорочення їх виробництва а отже і подорожчання мінеральних добрив викличе черговий виток інфляції, яка разом із пандемією коронавірусу та посухою в окремих країнах Африки (очікуваної наступного року) призведе до дефіциту продуктів харчування. 

Фермери в умовах, що складаються змушені будуть скорочувати використання агрохімікатів. Згідно з останнім прогнозом Світового банку,  різке зростання цін на добрива «приведе до більшого нормування, оскільки фермери змушені використовувати менше, тому що це занадто дорого», що потенційно може призвести до порушення виробництва та постачання продуктів харчування, особливо для таких основних продуктів, як кукурудза. 

Раніше влада Китаю оголосила про проставлення експорту мінеральних добрив (зокрема діамонійфосфату) до червня 2022 року, уряд же Росії ввів його квотування терміном на шість місяців. Компанії з виробництва добрив, включаючи норвезьку компанію Yara і BASF і Borealis, оголосили про скорочення. Виробництво добрив впало на 40 відсотків. Вищі ціни на природний газ в Європі також призвели до широкого скорочення виробництва аміаку як важливого джерела азотних добрив.

Нині ціни на діамонійфосфат на глобальному ринку перевищили 670 дол. за 1 тонну, на потрійний суперфосфат вони досягли 618 дол. У Кенії мішок діамонійфосфату вагою 50 кг зараз продається за ціною 35,67-44,58 дол. ,04 дол. Там же в Руанді аналогічний мішок карбаміду коштує 27,46 дол., NPK-добрив – 35,21 дол. За оцінками фахівців Світового банку, ціни на діамонійфосфат залишаться високими протягом першої половини 2022 року.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ