У регіони відправлено ліки на суму 100 млн. грн.

Марина Бабич 23.12.2021 368

Протягом року Міністерство охорони здоров`я закуповує за державні кошти ліки, які українці можуть отримувати безоплатно.

Майже щодня ліки відвантажуються та прямують до того чи іншого регіону. Вони розподіляються в обласні департаменти охорони здоров’я і кожен департамент “на місці” розподіляє ліки між конкретними закладами охорони здоров’я.

Повідомляє « Урядовий портал».

Лише за минулий тиждень у регіони відправлено ліків загалом на 100 млн грн. Серед них:

- за напрямом “Дитяча гемофілія”

Фактор коагуляції крові людини IX( рекомбінантний) - 125 флаконів.

Фактор коагуляції крові людини VIII (плазмовий) - 1207 флаконів.

- за напрямом “Доросла онкологія”

Бозутиніб - 14,7 тис. табл.

- за напрямом “Розсіяний склероз”

Інтерферон бета - 1b - 26,1 тис. флаконів.

Фінголімод - 12,4 тис. капсул

- за напрямом “Туберкульоз - лікарські засоби”

Деламанід - 17,6 тис. табл.

Ізоніазид - 4,5 млн. табл. (по 100 мг та 300 мг)

Піразинамід - 2,2 млн. табл.(по 150 мг та 500 мг)

Циклосерин - 82,1 тис. капсул.

Найближчим часом ці лікарські засоби будуть доступні у лікарнях.

Щоб перевірити інформацію про наявність тих чи інших ліків у найближчій до вас лікарні можна, варто звернутися на офіційні вебсайти регіональних департаментів та управлінь, на   інформаційні стенди у закладах охорони здоров'я і на онлайн-платформу “Є ліки”.

Додамо, що лікарські препарати закуповуються у межах бюджету, котрий щорічно приймає Верховна Рада України. Цього року він становить понад 8,9 млрд. грн. Загалом у 2021 році за 32 напрямами державної програми закуповуються 1120 позицій.

За даними Національної служби здоров’я України, понад 3,02 млн. українців користуються Державною програмою реімбурсації “Доступні ліки”. Зокрема, понад 2,5 млн пацієнтів - у містах, 626 тис. пацієнтів - у селах та селищах міського типу. У 2021 році по Україні найбільша кількість пацієнтів отримує “Доступні ліки” у Дніпропетровській, Харківській та Львівській областях. А найменша - у Чернівецькій, Луганській та Кіровоградській областях.

Аптеки з “Доступними ліками” працюють і у великих містах, і у сільській місцевості. Зокрема, у містах місць відпустку “Доступних ліків” - майже 9 тисяч, у селищах міського типу - понад 1 200, у селах - майже 600. Саме у селах найвищий відсоток аптек-ФОП за формою власності - 29,81%.

Перелік аптек постійно оновлюється. Щомісяця кількість аптек, які укладають договір з Національною службою здоров’я України зростає, у середньому, на 360. Найбільше місць відпуску лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” у 2021 році, у Києві - 974, Дніпропетровській області - 932 та Харківській - 825.

На думку фахівців НСЗУ, програма реімбурсації - ефективний інструмент підтримки мешканців громади.

«Програма робить медичну допомогу доступнішою саме для тих пацієнтів, які потребують постійного прийому ліків через певні хронічні захворювання. Що більше аптек, які відпускають “Доступні ліки” за електронним рецептом у громаді, то краща доступність для пацієнтів. Місія державних аптек - забезпечувати потрібними ліками своїх мешканців. Це має стимулювати регіональна влада, створюючи умови для роботи у віддалених населених пунктах, підтримуючи малий бізнес, а також залучаючи приватний сектор до соціального партнерства з державою ”, - підкреслила заступниця Голови НСЗУ Тетяна Бойко.

В оновленому переліку урядової програми «Доступні ліки» – понад 430 препаратів. Зокрема, для мешканців із серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2-го типу, бронхіальною астмою. До загального списку включили й нові позиції ліків для пацієнтів з епілепсією, розладами психіки та поведінки.

Як повідомили у Дніпропетровській ОДА, цього року мешканцям області виписали 1,26 млн. електронних рецептів за програмою «Доступні ліки». З е-документом пацієнти змогли отримати необхідні препарати безкоштовно або зі знижкою.

За е-рецептом потрібно звертатися до лікаря, з яким укладено декларацію. Отримати препарат можна у будь-якій аптеці України з позначкою «Тут є Доступні ліки». Таких на Дніпропетровщині понад 700. Провізору достатньо назвати код, який прийде на телефон в смс-повідомленні.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ