В московському царстві не все так райдужно

Григорій Давиденко 23.12.2021 814

Cьогоднішня ситуація «за поребриком» доволі непроста, про неї детально йшлося впродовж двох публічних заходів громадян РФ. Перший - 11-й форум «Вільної Росії», започаткований чемпіоном світу з шахів, політичним емігрантом Гаррі Каспаровим та його однодумцями - відбувся другого і третього грудня у Вільнюсі. Каспаров разом із відомими противниками режиму Путіна Аркадієм Бабченком, Віктором Шендеровичем, Женею Чіріковою, Леонідом Гозманом та іншими дискутували - як об’єднати розпорошені демократичні сили федерації, щоб у разі відходу В. Путіна бути готовими провести Установчі збори і чесні вибори?  Що саме робити в даний час, аби припинити владну тиранію, порушення прав людини в РФ і її війну в Україні? Серед радикальних пропозицій: не платити податки до імперського бюджету, публічно покаятися перед українцями за принесену війну, а ще допомагати українській армії власними коштами.

Виступи у Вільнюсі подеколи схилялися до нівелювання існуючих проблем. Про це «Українській правді» заявив політичний українець та кримський татарин, саме так він себе називає, Ерфан Кудусов:

-  І коли такі діячі, як М. Ходорковський та інші, намагаються «сплигнути» з питання про те, чий Крим, остерігаючись втратити свій електорат, у мене тоді запитання – що ж це за народ такий, котрий ввесь час пнеться на когось напасти, пнеться ввесь час захопити чиїсь території? Україна – це ж не єдиний випадок. І Грузія, і Придністров’я в Молдові, і кавказські конфлікти, і в Азії також організовані конфлікти, в Середній Азії, я вже не кажу про Сирію і т. п. Що ж це за народ такий? І що це за політики, котрі бояться втратити свій електорат, до чого вони його приведуть? Таке дводумство в голові призведе до того, що ми знову отримаємо не демократичну Росію. Раптом там пройдуть перетворення, ми знову отримаємо те, що мали, знову імперію в якомусь прилизаному вигляді.

«Лутінбург» - правда про РФ

Учасники форуму порадили усім свідомим громадянам світу, котрих цікавить становлення сучасного авторитарного режиму в Росії, прочитати книгу Дмитра Запольського «Путінбург». У ній автор, який раптово помер у серпні за загадкових обставин, описав, як «петербургська модель гангстерської влади стала моделлю російської мафіозної держави». Бурхливу дискусію викликав присутній на форумі депутат Сейму Республіки Литва, котрий запропонував вважати російських військових, зосереджених біля кордонів України, «жертвами режиму». Опоненти дорікнули йому, що в солдат є вибір – відмовитися від агресивних дій в Україні. І хоча за таке можливо отримати тюремний термін, це єдиний вихід із авантюри. Кількасот молодих людей РФ, за неофіційними даними, вже кинені за грати за відмову виконувати злочинні накази про окупацію української території.  

Форум у Вільнюсі відвідали кілька депутатів Європарламенту, політичні експерти, представники ЗМІ з України та інших держав. «Роботу форуму вважаю дуже корисною і потрібною. Він грає дедалі більшу роль, тому що ситуація в РФ погіршується. Форум стає посередником між політичним істеблішментом Заходу і громадянським суспільством Росії», - заявив колишній депутат Держдуми і полковник ФСБ Геннадій Гудков. А Г. Каспаров додав, що форум і РФ – це сполучені посудини, у яких перший виконує роли площадки для вільних думок, позаяк в Росії нічого подібного сьогодні вже немає.

Правда про імперію прозвучала… з її центру

Проте на засіданні Ради з розвитку громадянського суспільства та прав людини у Москві 9 грудня, яку в режимі відеоконференції 5 годин вів президент РФ В. Путін, з’ясувалося, що правда інколи таки звучить і з кремлівських трибун. А крайню в світі імперію таки по-справжньому роздирають класичні внутрішні суперечності. І з правами людини у федерації геть кепсько. Зокрема в доповідях Раді, повний текст яких є в соцмережах, прозвучало, що в слідчих ізоляторах РФ зараз утримується 109 тисяч підозрюваних, серед яких протестуючі з Інгушетії та працівники ЗМІ. І утримуються всі вони переважно для вибивання з них необхідних слідству зізнань. А в благополучній, на погляд із російської глибинки, Московській області ледь животіють 130 тисяч безпритульних, котрі через великі морози можуть до Нового року не дожити.

Та найбільший резонанс викликала щира промова відомого режисера Олександра Сокурова. Він прямо заявив про кризу федералізму та інші негативні для існування імперії речі:

- Раніше республіки Північного Кавказу скаржилися на засилля росіян на відповідальних посадах. Сьогодні росіян там майже немає, республіки стали мононаціональними. Тому відпустімо тих, хто не хоче разом з нами жити в одній державі, побажаємо їм удачі, а нашій економіці – міцності та сили. У нас на забезпеченні Білорусія, Південна Осетія, Абхазія, треба допомагати Сирії, колишнім дотаційним південним краям. У Росії немає столиці, Москва – столиця Москви. Мені здається, в нашій федерації росіян все більше намагаються не любити. Ще з проблем: страшна політизація в країні, наближення ісламської революції. Росія ніде не має воювати, лише для захисту!

«У РФ існує 2 тисячі територіальних претензій»

На промову Сокурова одразу вкрай емоційно зреагував В. Путін. Особливо на пропозицію відпустити всіх, не згідних з політикою РФ. «У нас 2 тисячі різних територіальних претензій по країні! Ви хочете перетворити нас у Московію? Так в НАТО це хочуть зробити. Треба добре думати, перед тим як таке говорити», - заявив очільник Кремля. За його пропозицією опоненти домовилися про зустріч для роз’яснення суті питання.

Словом, не все так однозначно всередині великої за площею імперії. А людей, не зазомбованих основною ідеєю кремлівської пропаганди «українців треба силою повернути в наш союз» налічується, за різними даними, біля 15 %. То ж якщо навіть такий відсоток молоді відмовиться йти воювати в Україну, то це не зовсім і погано. Слід також врахувати, що чимало вчорашніх громадян РФ зі зброєю в руках стали на захист України. Це лідер (іньязор) народу ерзя Сиресь Боляєнь, офіцер ЗСУ, який на ХХ сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів звинуватив Росію в етноциді та закликав міжнародну спільноту посилити тиск на Москву через її політику щодо національних меншин, старший лейтенант спецназу Ілля Богданов, актор Анатолій Пашинін та інші свідомі громадяни РФ.

Під час засідання був згаданий гучний акт самоспалення 47-річної журналістки Ірини Славіної в Нижньому Новгороді 2 жовтня 2020 року. Перед цим у своєму дописі на Facebook Славіна написала «у своїй загибелі прошу звинувачувати Російську Федерацію». Днем раніше в її будинку відбувся обшук у рамках сфабрикованої кримінальної справи за статтею «про діяльність небажаної організації», тобто «Вільної Росії». А 10 вересня 2019-го в Іжевську, столиці Удмуртії, на знак протесту проти утисків удмуртської мови 79-річний професор Альберт Разін спалив себе. В його руках був плакат із цитатою дагестанського поета Расула Гамзатова «і якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти».

Ось таким крайнім способом доводиться людям боротися за свої права в РФ. Є і випадки спільного національного протесту. Зокрема наприкінці жовтня Державна рада Татарстану в Казані одноголосно виступила проти перейменування посади президента республіки. До чого призведуть імперію ці внутрішні суперечності та зовнішня войовнича агресивність, посилені санкційним світовим тиском, покаже час.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ